Migranti koji su sredinom listopada pošli iz Hondurasa prema Sjedinjenim Državama sada su se raštrkali u Tijuani, na sjeverozapadu Meksika, tek za oko 2.500 njih se zna gdje su, od više od 6.000 koliko ih je pristiglo na američku granicu, pokazuju službeni podatci do kojih je France Presse došao u nedjelju.

Vlasti u Tijuani su više od dva tjedna gotovo 6.000 migranata, uglavnom honduraške obitelji, držale u športskom centru, u izdvojenoj četvrti, nekoliko metara od zida na granici.

Novi kamp za migrante u Tijuani

No jake kiše i pad temperature pogodili su grad ovog tjedna i pogoršali dišne infekcije. Vlasti su zato morale preseliti migrante u drugo sklonište, u dvoranu za priredbe koja je udaljena i napola natkrivena pa kroz nju puše ledeni zrak.

Ondje je oko 2.000 migranata, rekao je u nedjelju za France Presse Mario Osuna zadužen za socijalna pitanja u gradskoj upravi Tijuane.

No još ih je oko 500 ostalo u blizini prvog kampa koji je sada zatvoren i spavaju na ulici, doznaje se od istog izvora. Strahuju da će ih vlasti lišiti slobode smještajući ih u novo prihvatilište ili da će ih izgnati.

Ne zna se gdje je oko 3.500 migranata

Za ostale migrante, njih oko 3.500, "ne znamo gdje su, jesu li na putu kući ili traže pomoć za povratak" u domovinu, rekao je Osuna.

Krajem studenog američka policija je suzavcem zaustavila oko 500 migranata koji su pokušali preskočiti zaštitnu ogradu na granici. Taj je događaj obeshrabrio mnoge migrante i nagnao ih da se vrate kući ili da ostanu u Meksiku.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UN-ovo tijelo, dosad je pomogla 453 migranata, među kojima su i djeca, koji su izrazili želju da se vrate odakle su došli. Drugi čekaju na svoj red.