Američka ratna mornarica priopćila je u kako se njezin razarač USS Fitzgerald sudario s trgovačkim brodom koji plovi pod filipinskom zastavom 100 kilometara jugozapadno od japanske Yokosuke, prilikom čega je u moru nestalo sedam američkih mornara, piše Hina.

USS Fitzgerald sudario se s 200 metara dugim trgovačkim brodom oko 2,30 sati ujutro po lokalnom vremenu (17,30 GMT), oko 56 morskih milja jugozapadno od Yokosuke, a riječ je o rijetkom incidentu za koji za sada nema naznaka terorizma, kaže se u priopćenju.

Američka mornarica izvijestila je da je 154 metara dugi razarač, inače jedan od najnaprednijih na svijetu, djelomice poplavljen te da se kreće uz pomoć vlastitog pogona, iako je taj pogon ograničen.

"USS Fitzgerald je pretrpio štetu na svojoj desnoj strani iznad i ispod vodene linije", navodi se u priopćenju mornarice.

Glasnogovornik američke sedme flote priopćio je kako se brod kreće natrag u Yokosuku brzinom od tri čvora te će vjerojatno za nekoliko sati pristati. Jedan ozlijeđeni mornar morao je biti evakuiran s broda u bolnicu uz pomoć japanskog vojnog helikoptera, priopćila je američka mornarica.
Japanska novinska agencija Kyodo priopćila je kako ni jedan brod nije u opasnosti od potonuća.