Uoči borbe Franka Mira i Todda Dufeeja 15. srpnja, UFC je kao najavu objavio video-podsjetnik na meč u kojem je Mir 2010. godine pobijedio našeg Mirka Filipovića. I ne bi tu bilo ništa čudno da ta Amerikančeva sretna pobjeda i nije baš najreprezentativnija u njegovoj karijeri.

Spomenuti okršaj održan je u Indianapolisu 2010. godine, na turniru UFC 119, a malotko ga se posebno dobro sjeća s obzirom da je Mir zapravo pobijedio uz puno sreće.

Teško da bi se baš taj trijumf mogao izdvojiti kao jedan od impresivnijih u karijeri 36-godišnjeg Amerikanca, s obzirom da je Cro Cop bio više nego ravnopravan protivnik, a Mir ga je pobijedio 'sretnim' udarcem koljenom u trećoj rundi. Bio je to klasični 'lucky punch'.

Očito je da su ljudi u UFC-u izborom baš ovakve 22-minutne najave za sljedeći UFC Fight Night, zapravo uputili kompliment i Hrvatu čije ime u borilačkom svijetu posebno odjekuje, koji je na stazi velikog povratka u UFC-u i koji je pogotovo danas jedan od najdražih skalpova borcima koji su ga pobijeđivali u dugoj karijeri.
 

Pa tako ispada da je u Mirovoj karijeri važnija 'šepava' pobjeda protiv Filipovića od nekih mečeva u kojima je veliki Frank zaista dominirao. Kao što je, primjerice, aktualni i čisti nokaut protiv Antonija Big Foot Silve iz veljače ove godine ili pobjeda protiv legendarnog Minotaura i Brocka Lesnara 2011. godine. Veliki je to naklon Mirku, nakon što su ga u UFC-u mnogi već bili otpisali, u situaciji kad bi se drugi pomirili i digli ruke.

A jasno je i zašto je tako. Cro Cop je impresivnim nastupom protiv Gabriela Gonzage, vlastitom statusu vječne legende dodao i ključan pridjev - 'živa legenda'. Premda zvuči pomalo izlizano, Filipović ga apsolutno zaslužuje. Malo je u današnjem svijetu slobodne borbe aktivnih velikana s takvom karizmom, brojem godina i mečeva na leđima (71 profesionalna borba, po Wikipediji), koji već samim svojim imenom uzburkaju krv i navijača i pripadnika sedme sile.
 

A čini se da ćemo od Filipovića vidjeti još toga.

Mirko je nedavno izjavio da se u 40. godini osjeća sjajno i najavio da sada želi uzvratne mečeve protiv boraca koji su mu nanijeli poraze u UFC-u ili ga neki drugi način izazvali preko medija.

A činjenica da je ta najava u MMA zajednici shvaćena vrlo ozbiljno je, priznat ćete, već sama po sebi 'mala' pobjeda. (jutarnji.hr)