Državljanin Srbije je P.N. (32) poginuo je tijekom nesreće koja se u subotu dogodila na ferati ”Srce Veleža”, potvrđeno je za Bljesak.info iz Operativnog Centra Civilne zaštite HNŽ. Tijelo preminule osobe preuzeo je GSS Republike Srpske.

U subotu u kasnim popodnevnim satima pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Mostar zaprimili su dojavu o nesreći koja se dogodila na ferati “Srce Veleža”.

Odmah po dojavi pripadnici GSS-a Stanice Mostar su se uputili na teren, dok su ostale Stanice GSS FBiH i druge stanice iz okruženja stavljene u pripravnost.

Spašavanje u svibnju

U svibnju ove godine državljanka Hrvatske spašena je s ove ferrate. 62-godišnja penjačica bila je zaglavila na stijenama planine Velež. Više od 80 spasilaca Gorske službe spašavanja BiH bilo je na terenu i pokušavalo spasiti planinarku.

U akciji je sudjelovao i helikopter EUFOR-a na hitan poziv iz Ureda ministra obrane BiH. Ferata „Srce Veleža“ je dugačka oko 600 metara i na toj dužini sajle treba savladati oko 400 metara visinske razlike koju su izradili članovi PD „Treskavica“ iz Sarajeva s partnerima.

Ferrate može praviti tko gdje želi i kakve želi

Ferata „Srce Veleža“ je dugačka oko 600 metara i na toj dužini sajle treba savladati oko 400 metara visinske razlike koju su izradili članovi PD „Treskavica“ iz Sarajeva s partnerima.

Kada je riječ o pravljenju Ferata iz GSS u BiH kazali su tada kako je problem to ”što se ne zna tko ih i gdje pravi kao i tko je zadužen za njih”.

”Konkretno ova Ferata ‘Srce Veleža’, kad se dogodi nesreća nijedna stanica GSS-a ne može doći ni u najoptimalnijim uvjetima minimalno tri sata. Očito je da, kao i sve u našoj zemlji, i ferrate može praviti tko gdje želi i kakve želi, vodiči mogu biti kakvi hoće, a na kraju sve to završava tako da ih volonteri spašavaju”, kazali su za Bljesak.info iz GSS u BiH.

Bljesak.info