Mladi Nepalci stvorili su u srijedu mapu Mrtvog mora koristeći plastične vreće, u pokušaju da postave novi svjetski rekord i podignu svjesnost od golemih količina plastičnog otpada koje zagađuju svjetske oceane.

Volonteri su vezali 100.000 korištenih plastičnih vreća na metalnoj rešetki dugoj 20 metara i visokoj pet metara, oblikovanoj poput Mrtvog mora, na otvorenom prostoru u centru Kathmandua.

Pokušaj obaranja rekorda izveden je pod parolom "Jedno mrtvo more je dovoljno".

''Odlučili smo uvezati plastične vreće i sačiniti mapu Mrtvog mora kako bismo raširili svjesnost od minimiziranja upotrebe plastike u svijetu'', izjavio je Surgeon BC, iz Stem fondacije Nepal, grupe koja je organizirala događaj, za AFP.

Globalna proizvodnja plastike u rapidnom je porastu, a trenutno iznosi više od 400 milijuna tona godišnje.

Procjenjuje se da da dva do pet posto plastičnog otpada završi u oceanima, od kojih se veći dio raspada u male čestice koje truju morski život.

Trenutni rekord najveće svjetske skulpture od plastičnih vreća postavljen je u travnju 2012. kada je više od 200 singapurskih dobrovoljaca oblikovalo 68.000 plastičnih vreća u formu hobotnice, sudeći po Guinnessovoj knjizi rekorda.

Nepalska grupa priopćila je da će sada podnijeti zahtjev, uz prateće video dokaze, Guinnessovoj knjizi rekorda.