Na Ramsko jezero dolaze brojni turisti iz svih krajeva svijeta gdje uživaju u ljepotama koje Rama nudi. Uglavnom su to turisti iz kontinentalnih dijelova Europe i Balkana pa je rijetkost vidjeti osobu s mora na odmoru na jezeru. 

To „pravilo“ krši 72-godišnji Nevio Lisjak iz Splita koji svoje vrijeme provodi sam putujući u kamp prikolici.Navodi kako voli biti s ljudima, opet je „slobodan“ od ljudi. 

Iako trenutno osjeća jake bolove u leđima te je na „pola snage“, kako je rekao za rama-prozor.info, ipak uživa u Rami te posebno u kontrastu između plavetnila i zelenila. 

Pogledajte boju jezera i neba. Slični su. I odraz neba kao ogledalo. I ovo zelenilo, dosta tišine ima. Priroda je dosta jaka. Mirisi trave i sve to skupa. To je poezija, to je taj život“, sjetno je opisao Lisjak, ali opet ističe da mu je kao Splićaninu ljepše more. 



More je jače, u smislu da u njemu ima minerala, zdravije je, ima soli. Znate da je cijeli život došao od mora. Osim toga, u moru znaš kakvih ima riba dok u jezeru ne. Jednom sam tu pokraj Ramskog jezera vidio kako je zmija ubila žabu. Ali opet, jezero ima više magije, sakriveno je i zbog toga volim i jezera“

Kao samotnjak samo je nekoliko puta ulazio u razgovor s Ramcima ali na prvu mu djeluju druželjubivi i srdačni domaćini.

Znate kada ste vi u prolazi i jako kratko se zadržavate na jednom mjestu onda mi izgledaju dobro. A sad kada bi tu živio možda bi bilo drukčije. Ovdje su ljudi konzervativniji, mirniji, žive skriveno u svojim oazama okruženi planinama. Što se mene tiče, nitko mi nije jedan zarez loš stavio“, kazao je Lisjak o Ramcima. 

U Rami je bio sigurno 50 puta te je Rama samo jedno od mjesta koja posjećuje te će već danas krenuti dalje prema Bosni. Iako je nekada išao preko Kupres prema sjeveru, ipak više voli preko Rame jer mu je ljepša. U ljetnim mjesecima preferira brdovitija područja gdje je hladnije, gdje su šume. 

Za moje godine u Splitu nemam što tražiti. Ono je dobro kada si mlad pa se imaš s kim zafrkavati, kada radiš, ali sad mi više nije privlačno. Ovo vaše jezero ima svoje ljepote, posebno kada ga ugledam dok vozim. Draga mi je i vaša cesta kroz ovo mjesto, nema puno prometa i još je kao skijam“, kazao je navodeći kako će opet doći odmarati na Ramskom jezeru.
 
Iako Lisjak priča tri svjetska jezika te je proputovao cijeli svijet i upoznao mnoge kulture ipak svoje umirovljeničke dane provodi uživajući u prirodi Bosne i Hercegovine. 

rama-prozor.info