Bavljenje vrtlarstvom ima pregršt prednosti. Osim što omogućuje da jedete namirnice iz vlastitog, kontroliranog uzgoja, ujedno je i besplatna antistres terapija. No, što je s onima koji se žale da nemaju gdje zasaditi svoj vrt? Rješenje postoji, pa čak i za male stanove u kojima nema puno mjesta i drugih uvjeta za uzgoj.

Naime, postoje biljke koje praktički da vole da ih se uzgaja u zatvorenim prostorima. Donosimo pet najpopularnijih.

1. Bosiljak

Ovaj začin poznat iz porodice metvice, sa slatkastim okusom, poznat je u našim krajevima. Postoji niz sorti bosiljka koje jednostavno možete uzgajati u posuditi koju bi idealno bilo postaviti uz prozor postavljen na južnom pročelju stana. Voli puno sunca i topline.

Osigurajte posudu s dovoljno dobrom drenažom, a zemlja u njoj neka bude vlažna, no nemojte bosiljak "potapati".

Ne zaboravite da se bosiljak sjajno slaže sa sirom, rajčicama, juhama, tjesteninom, pizzom...

2. Aloe vera

Riječ je o biljci s dugim, kožnatim, mesnatim listovima. Posadite je u posudu i uzgajajte na sobnoj temperaturi od oko 21°C i uz mnogo svjetla.

Aloe vera preferira nešto sušu zemlju pa je zalijevajte svako 2 do 3 dana. Ova čudesna biljka umirit će opekline od sunca, ogrebotine i svrbež kože. Samo razlomite njen list tamo gdje je najdeblji i nanesite gdje je potrebno.

3. Rajčice

Ovo omiljeno ljetno povrće, koje je zapravo u biljnoj klasifikaciji voće, odličan je izvor vitamina A, C i K, kao i beta karotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Odaberite neku sitniju sortu rajčice koja će biti idealna za vaš mali vrt u stanu. Rajčici treba mnogo topline i svjetla tako da posudu postavite na najosunčanije mjesto u stanu. Zemlja cijelo vrijeme treba biti mokra, no ne i natopljena.

4. Korijandar

Riječ je o osjetljivoj biljci, s "čipkastim" listovima i oporim okusom. Omiljen je to začin u kuhinjama diljem svijeta, počevši od meksičke do indijske i tajlandske, no jednako je omiljen i u Europi.

Čuvajte ga od previsokih temperatura jer će se osušiti, no korijandru treba puno svjetla. Najbolje bi bilo da ga posadite pokraj prozora orijentiranog prema istoku. Zemlja neka bude vlažna, no ne i natopljena.

5. Špinat

Lisnata superhrana bit će sretna ako je uzgajate u zatvorenom prostoru! Ne voli ni kad joj je prevruće ni kad je prehladno stoga smjestite posudu na sunčano mjesto i osigurajte joj sobnu temperaturu. Odaberite dublju posudu jer korijen špinata treba više prostora.

Vrlo brzo uživat ćete u biljci bogatoj proteinima, vitaminima A i K, folnoj kiselini, vlaknima... Namirnica je to koja jača srce, memorijski sustav, a idealna je hrana za trudnice jer pomaže razvoju djeteta.