Hrvatska je u Osijeku u utakmici šestog kola kvalifikacija za Euro 2024. izgubila od Turske 1:0.

Jedini strijelac je bio Yilmaz u 30. minuti nakon greške Dominika Livakovića. Prvi je ovo poraz Hrvatske u kvalifikacijama za Euro i vodeća Turska sad ima tri boda više, s tim da Hrvatska ima utakmicu manje. Tri boda iza Hrvatske su Armenija i Wales.

Što ovaj poraz znači za ambicije Hrvatske što se tiče plasmana na Euro? Ništa dramatično, ali Hrvatska si je dosta zakomplicirala život. Ipak, dobra je vijest da Modrić i društvo i dalje ovise sami o sebi. S tri pobjede u preostale tri utakmice Hrvatska će se plasirati u Njemačku s prvog mjesta jer će, u slučaju istog broja bodova s Turskom, biti u prednosti zbog bolje gol-razlike u međusobnim dvobojima (Hrvatska je slavila u Turskoj 2:0).

Poraz Armenije u Latviji je također dobro došao, jer su Armenci su s utakmicom više ostali tri boda iza Hrvatske, a jednak broj bodova s istim brojem utakmica ima i Wales, koji u nedjelju od 20.45 dočekuje Hrvatsku u Cardiffu, piše Index.hr.

Svlada li Hrvatska u nedjelju Wales, doći će na 13 bodova i postat će nedostižna za Velšane, tako da će je dostići i prestići još moći samo Armenija, dok će Turska i dalje biti prvi favorit za prvo mjesto. Taj scenarij je teško moguć jer Armenci bi morali svladati Wales i Hrvatsku, koja bi uz to trebala izgubiti i u Latviji.

No ako Hrvatska izgubi u Walesu, do sada komotna situacija pretvorit će se u dramu. Wales bi se izjednačio s Hrvatskom na 10 bodova, imao i bolji međusobni skor, a do kraja bi obje reprezentacije imale dva dvoboja na raspolaganju. Hrvatsku u studenom još čeka Latvija u gostima i Armenija doma.

Hrvatskoj će za prolazak na Euro vjerojatno biti dovoljne i dvije pobjede, ali ovim je porazom ugrozila šanse za biti nositelj u ždrijebu.