Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovno na dnevni red nije uvršten zahtjev državne policije kada je u pitanju utvrđivanje osnovice za plaću.

Ova točka dnevnog reda se već gotovo mjesec dana nije našla pred državnim ministrima i pitanje je hoće li se i kada uopće i naći.

Zahtjevi policije

Državni policajci (SIPA, Granična policija, DKPT) traže mjesecima od Vijeća ministara da im minimalan iznos osnovice bude 535 KM, kakav je bio i 2008. godine. Sada im osnovica iznosi 475 KM. To znači da državni policajci imaju zagarantiranu plaću od 899 KM, iako kako poručuju, svakodnevno nose glavu u torbi.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kazao je za "Avaz" da više nikome nije jasno što se događa i zašto su diskriminirani.

"Vidimo da je na sjednici sada Nacrt zakona o budžetu za tekuću godinu, a rok za usvajanje Zakona o plaćama prekršen je još 30. lipnja prošle godine. Šta oni sada usvajaju? Na osnovu čega? Pa, krše sve zakone ove države. Evo, zovemo ih danima da pitamo šta se ovo događa, nitko neće nam se ne želi javiti na telefon", rekao je Krvavac.

Umjesto odluke o osnovici za policiju, točnije sve zaposlene u institucijama, ministri su na prošloj sjednici Vijeća utvrdili osnovice za obračun plaće u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za 2020. godinu.

Tako je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo odluku o utvrđivanju visine osnovice. Kako je priopćeno iz Vijeća ministara još prošlog tjedna, a što je mnogima očito promaklo, prijedlog osnovica za obračun plaća u DKP-ima izrađen je na bazi posljednjih objavljenih prosječnih indeksa Ujedinjenih naroda o troškovima života, iz lipnja 2020. godine.

Minimalno povećanje

Kao polazište, kako je istaknuto, uzeta je osnovica za New York u iznosu od 1.650 KM. U odluci se navodi da će to utjecati na smanjivanje osnovica za obračun plaća u 41 DKP-u te neznatno povećanje u 14 DKP-ova, dok će u jednom DKP-u osnovica ostati nepromijenjena u odnosu na 2019. godinu.

"Ova odluka će biti realizirana u okviru sredstava odobrenog budžeta Ministarstva vanjskih poslova BiH", istaknuto je.

Krvavac kaže da je sve ovo dokaz kako se neodgovorno ponaša vlast.

"Ako im je osnovica 1.650 KM, kolike su im onda plaće? Ovo je, stvarno, sramota. Hoće li itko reagirati u ovoj državi, da kaže šta se ovo događa, što rade", pita Krvavac.