Istražitelji Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona(MUP SBK) posljednjih nekoliko godina vrlo brzo i efikasno riješili su najteže slučajeve, dakako, one ubojstva.

Ove godine ih je, kažu policijske statistike, bilo tri, a nakon medijskih izvještaja u brzo bi počinitelje priveli i utvrdili motive. Jedino neriješeno ubojstvo ostalo je ono u Bugojnu, gdje je usmrćen Stjepan Kolak.

Ubojstvo u Vitezu

Prva istraga bila je 30. siječnja u Vitezu, kada je, nakon što su se verbalno sukobili, oko 21.40 sati u ugostiteljskom objektu "Ovo malo duše" Smail Bešo nožem je nanio ubodne rane Sifetu Haskiću.

Haskić je preminuo na mjestu događaja, a samo dan nakon, Bešo je priznao ubojstvo, a 30. lipnja ove godine na Kantonalnom sudu u Novom Travniku nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

Druga dva ubojstva dogodila su se u prosincu.

Riječ je o ubojstvu u novotravničkom naselju Muholjići, koje se dogodilo 9. prosinca. Dževad Ramulj pronađen je mrtav u kamp-kućici. Upucan je iz neposredne blizine u glavu dok je spavao. Odmah nakon dolaska ekipe za uviđaj privedeni su Ć. Hašić, zet ubijenog i njegov maloljetni sin, nešto potom i treći maloljetnik.

Nakon ispitivanja u policiji zet je priznao da je iz puške upucao i ubio punca, a maloljetnici su priznali da su mu pomagali. Dvojica maloljetnih pomoćnika priznali su kako su prije nekoliko mjeseci Dževada pokušali otrovati, i to otrovom za miševe. U tome, naveli su, nisu uspjeli.

Ubojstvo u Bugojnu

Jedino ubojstvo koje nije rasvijetljeno je ono bugojanskog povratnika Stjepana Kolaka, umirovljenog 86-godišnjeg učitelja, koji je brutalno pretučen 18. listopada u svojoj kući, kada su ga dvije za sada nepoznate osobe mučile tjerajući ga da otkrije gdje drži novac.

Po dolasku policije još je bio živ, ali nije uspio kazati tko su napadači. Prevezen je u Dom zdravlja Bugojno, potom u travničku bolnicu, odakle i na sarajevski KCUS, gdje je i preminuo nekoliko dana kasnije.

Kako neslužbeno saznaje Avaz, istraga tapka u mjestu, čekaju se rezultati vještačenja DNK profila koji su našli na mjestu zločina.

Staricu usmrtio nećak

Samo četiri dana nakon ubojstva u Novom Travniku, 10-tak kilometara dalje, u travničkom naselju Gornje Putićevo, mrtva je pronađena 79-godišnja Luca Jukić. Starica je pretučena nasmrt, a isti dan policija je uhitila njezinog 55-godišnjeg nećaka, koji je godinama živio s tetkom u istoj kući.

Isti dan policiji je priznao da ju je u naletu bijesa pretukao i otišao iz kuće, da bi ga policija na noć ubojstva uhitila u novotravničkom naselju Stojkovići.