U BiH nikad tiše nisu bile pripreme za najluđu noć u godini. Intenzivni razgovori o tome gdje ćemo tu noć provesti, s kim, što će se jesti, piti, koja glazba slušati... čine se kao daleka prošlost, piše Večernji list BiH. 

Ograničeno kretanje do 23 sata i zatvoreni objekti većinu će ostaviti u svojim domovima. Spominje se i stroži nadzor prometa kako u novogodišnjoj noći ne bi došlo do masovnih okupljanja, ali i nesreća kojih je, nažalost, znalo biti prethodnih godina u ovoj zemlji. Koliko je čudna godina, potvrđuje i činjenica da neće biti ni dijaspore. I ove godine bilo je onih koji su uspjeli doći kući za Božić, a između Božića i Nove godine napustili su ili će danas i sutra napustiti ovo područje. Razlog leži u činjenici što u Njemačkoj strogi lockdown završava 10. siječnja, barem prema prvotnoj odluci, onda će mnogi prove

Oni koji ostaju traže svoj mir i u planinama. - Idemo kod prijatelja na Kupres već u četvrtak, a vraćamo se u nedjelju poslijepodne. Sve smo isplanirali, bit će nas ukupno šest i spojit ćemo ugodno s korisnim. Osobito što je napadalo i snijega prošlog vikenda, a najavljuje se hladno i oblačno i u novogodišnjoj noći pa je lako moguće da će biti još snježnog pokrivača. Kako god, dobro je malo napuniti baterije za iduću godinu. Tekuću smo dočekali s puno optimizma i nade, ali sada treba biti realniji. Zdravlje i mir su moje želje - priča nam Marko koji će svoju zapadnohercegovačku nizinu zamijeniti visinama Kupresa. Cijene najma su više ove godine, i do četiri puta u odnosu na prošlu godinu. - To je i razumljivo jer je potražnja veća, jer nema nikakve druge ponude. Znamo i da su objekti koji organiziraju ovakve proslave samo za ulazak naplaćivali od 100 do 200 KM pa i više, a to je bilo druženje od svega 5-6 sati, tako da mi je povećanje cijena razumljivo - kaže nam sugovornik.

Organiziranog slavlja ove godine nema na trgovima, a bh. građanima omiljene su bile susjedne zemlje. Ove godine samo domaće u svakom pogledu. To nam potvrđuje i Darko kojeg smo susreli u jednoj mostarskoj trgovini. - Ove godine domaći teren, domaća hrana, domaće vino, domaće rakije. Kupilo se dovoljno svega, a još ćemo na Staru godinu uzeti pola odojka, ispečenog naravno, i bit će to još jedan zanimljiv doček. Rekao sam prijateljima da prije 5 ujutro ionako ne mogu doma pa zabave neće nedostajati, a susjede molim za razumijevanje kao što ću i ja imati razumijevanja za njihovo opuštenije ponašanje u noći s četvrtka na petak - kroz smijeh nam priča Darko iz Mostara. Kaže i da je vatromet spreman, a ove godine ga planira ispaliti više nego prošle godine. - Lani je bila takva situacija da sam rijetko koji dan bio doma, novca nije bilo dovoljno, a ove godine sam zbog pandemije odgovorniji pa se manje i potrošilo, onda se može dodatno uložiti u ovakva zadovoljstva. Vjerojatno bih 2021. dočekao u nekoj od diskoteka da je sve u redu, a ovako je drukčije, a kad pogledam s distance, čini mi se i ljepše. Ova godina je imala stila i priuštila nam je sve što nismo očekivali pa ćemo je i mi u stilu ispratiti - kaže nam kroz smijeh. Bit će to još jedna noć kada će se poslati milijuni čestitki i dobrih želja, a hoće li se one ostvariti, samo Bog zna. Zasad je teško bilo što predvidjeti, osim nadati se da će sve biti puno bolje i ljepše.