Dok pojedinci iz Nadzornog odbora Aluminija “sjevernokorejskim pismima” izazivaju novi revolt sindikata, te prave nove probleme svima, uključujući i Dragana Čovića kojem se navodno zahvaljuju, Uprava ovoga poduzeća je potvrdila kako proizvodnja u ugašenoj tvornici neće početi 1. rujna. Razlog je jednostavan: novac za pokretanje proizvodnje nije osiguran!

-Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija. S obzirom da se iz sredstava Aluminija novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje i novčanu pomoć za otpremnine djelatnicima koji bi planom restrukturiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak. Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo Plan zbrinjavanja u predviđenom roku. Uprava Društva je u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom. Trenutačno se dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, a povratne informacija i odluke potencijalnog investitora se očekuju u predstojećem periodu. Ujedno želimo istaknuti kako Uprava Društva u potpunosti surađuje s institucijama vlasti. Ova je kompanija bila i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao – priopćili su iz Aluminija.

Sindikati djelatnika su ranije poručili kako nisu zadovoljni dinamikom rješavanja pitanja, kao ni ponuđenim rješenjima. Ostalo je još malo vremena za rješavanje pitanja njihovog statusa. Svi oni moraju 1. rujna dobiti otkaz ili će Aluminiji biti obvezan isplatiti im plaće i za rujan. A to bi značio definitivni kraj bilo koje nade za nastavak proizvodnje.