Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje traži od svojih korisnika koji žive van Bosne i Hercegovine da im dostave dokument nevjerojatnog naziva “potvrda o životu”.

Riječ je o dokumentu kojim korisnik potvrđuje da je živ, daje osobne podatke te ih ovjerava kod službenog tijela.
Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić kaže da je takav zahtjev „malo čudan", ali da je to neophodno kako bi se spriječile malverzacije.

- Riječ je o standardnoj proceduri. Umirovljenici tako dokazuju da su živi i da mogu nastaviti primati mirovine. Zaista zvuči čudno kada kažete „potvrda o životu", ali takva je procedura - kaže Krnjić.

Ističe da u Federalnom zavodu ima više od 40.000 takvih umirovljenika te da bi bez ove vrste kontrole bilo problema.

- Korisnici moraju preuzeti formular „potvrde o životu", popuniti ga i ovjeriti kod nekog ovlaštenog tijela u zemlji u kojoj žive. To može biti tamošnja osiguravajuća organizacija ili nešto slično. Uvijek ima pokušaja da se prevari sistem, da se novac uzima za osobe koje nisu žive. To je naša vječna borba - pojašnjava Krnjić.

Prema obavještenju Zavoda PIO/MIO, uirovljenici „potvrdu o životu" ovjeravaju kod nositelja mirovinskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH, u općini prebivališta korisnika mirovine, notara, u diplomatskom predstavništvu BiH, u domu umirovljenika (ako je korisnik tamo smješten) ili u bolnici.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH, kaže da su ovim dokumentom spriječene brojne malverzacije.

- Bilo je slučajeva da su drugi članovi obitelji za umrlog umirovljenika po pet-šest godina dizali mirovinu. Zato se sada svake godine mora dostaviti „potvrda o životu" kako više ne bi bilo takvih slučajeva - navodi Rapa.