Najmanje tisuću Palestinaca je poginulo a oko 6.000 je ranjeno, uglavnom civila, u Pojasu Gaze od početka izraelske ofenzive 8. srpnja, a kako bi se zaustavio sukob ministri vanjskih poslova više zemalja okupljeni u Parizu pozivali su na produljenje primirja od još 24 sata, javljaju svjetske agencije. 
Na izraelskoj strani je 37 vojnika poginulo u borbama u Gazi i u okolici a dva civila su ubijena u palestinskom raketiranju. Jedan tajlandski radnik je poginuo u granatiranju. 

Broj palestinskih žrtava mogao bi još rasti tijekom dana usprkos 12-satnom primirju koje je stupilo na snagu u 8,00 sati po mjesnom vremenu (7,00 sati po srednjoeuropskome), budući da se trupla još izvlače iz ruševina na nekoliko područja razorenih u izraelskim zračnim udarima. 

Ministri pozivaju na mir

Cilj sastanka je uspostaviti "trajno primirje" u Gazi, objavio je u priopćenju Laurent Fabius. 

"Prekid tog krvavog sukoba je apsolutno od hitne važnosti", dodao je glasnogovornik Quai d'Orsaya Romain Nadal. Uz Fabiusa i Kerryja te ministre iz Turske i Katara u Parizu su i šefovi diplomacija Velike Britanije, Italije i Njemačke te visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. 

Ministri vanjskih poslova Izraela, Palestine i Egipta, zemlje koja je posredovala u prekidu vatre, ne sudjeluju na sastanku nazvanom "međunarodni sastanak za potporu humanitarnom prekidu vatre u Gazi".
Hina/Danas.hr