Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije na sjednici u utorak utvrdio datum održavanja konstituirajuće sjednice toga doma nakon potvrđenih rezultata Općih izbora od 7. listopada.

Kolegij nije postigao suglasnost jer, zamjenica predsjedavajućeg PDPSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) nije prihvatila da sjednica bude održana 5. prosinca, javlja Dnevni Avaz.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) je rekao kako je nedopustivo izvršiti opstrukciju na ovakav način.

On je dodao kako Krišto nije obrazložila svoj stav, već je samo rekla kako je rano za utvrđivanje datuma.

Krišto je odbacila da je riječ o bojkotu. Ona je kazala da ima vremena i u sljedećih desetak dana zakazati sjednicu i da je njena ocjena kako bi se prvo trebale obaviti konzultacije s političkim strankama i budućom većinom, pa da se onda zastupnici pozivu na konstituirajuću sjednicu.

Novinarima je rekla kako neće komentirati Bosićevu, kako je on sam kazao, šokiranost nepostojanjem suglasnosti za utvrđivanje datuma sjednice, ali je ipak kazala da je moguće da su njegove izjave vezane za njegove frustracije u vezi sa situacijom u Bosićevoj stranci.

Inače, odluka o utvrđivanju datuma konstituirajuće sjednice mora biti donesena jednoglasno. Rok za održavanje je 6. prosinca, kada istječe rok od 30 dana.

Također, s obzirom na to da Šefik Džaferović (SDA), jedan od članova Kolegija u ponedjeljak treba preuzeti dužnost člana Predsjedništva BiH, upitno je hoće li se Kolegij moći i sastati i donijeti odluku o datumu održavanja sjednice PDPSBiH.