Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv raka, piše Hina.

''Otkrili smo da iznenađujući broj ne-onkoloških lijekova koji mogu uništiti stanice raka u laboratoriju'', kaže dr. Steven Corsello iz instituta za borbu protiv raka Dana-Farber koji je vodio istraživanje.

Dr. Bruce Bloom iz britanske tvrtke Healx iz Cambridgea, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila lijekove za rijetke bolesti, kazao je da bi mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili znanstvenici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova.

Rad objavljen ovoga tjedna u časopisu Nature Cancer rezultat je najvećeg dosad proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje američke agencije za lijekove ili su u ranim fazama kliinčkog ispitivanja koji su pokazali da su sigurni za ljude.

Znanstvenici su ispitali djelovanje lijekova na više od 550 različitih linija kanceroznih stanica.

Ranije su ti napori bili preteški jer su znanstvenici morali uzgojiti jednu po jednu liniju kanceroznih stanica kako bi pojedinačno testirali lijekove a sada su koristili tzv. DNK barkodove što je ubrzalo postupak.

Ukupno smo testirali 4518 tvari u okviru ovog eksperimenta, kazao je Corsello.

''Otkrili smo 49 ne-onkoloških lijekova koji su mogli uništiti te linije kanceroznih stanica, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu što je idealna odlika'', naglasio je.

Znanstvenici su odabrali četiri lijeka kako bi proveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavanju stanice raka.To je uključilo lijekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i za artritične bolove kod pasa.

Većina lijekova koje su testirali napala je rak na novi način.

Lijek tepoksalin, koji se koristi u veterini, napadao je protein MDR1 na površini stanica koji te stanice štiti od djelovanja kemoterapije.

Corsello je kazao kako pacijenti oboljeli od raka koji razviju otpornost na kemoterapiju često imaju visoke razine tih proteina.

Antabus, lijek za liječenje ovisnosti o alkoholu, pokazao je da djeluje na karcinome kojima nedostaje dio kromosoma 16, što se često događa kod raka dojke.

Onkološki učinak pokazali su i vanadium koji se koristi kod dijabetesa te levonorgestrel, hormon koji se koristi u kontracepcijskim sredstvima, piše Hina.