Nekad najveći trgovački lanac na svijetu, američki Sears, priprema se za bankrot. Naime, Wall Street Journal objavio je da će Sears u ponedjeljak predati papire u kojima priznaju konačnu propast zbog duga od 134 milijuna dolara koji dolazi na naplatu u roku od pet dana, piše BBC.

Kompanija koja postoji zadnjih 130 godina već desetljećima gomila gubitke, ali i dalje traže alterativu proglašenju bankrota. Početkom ljeta najavili su zatvaranje čak 78 neprofitabilnih trgovina, a od početka godine stavili su ključ u bravu 166 trgovina.

Sears je bio najveći trgovački lanac u Americi do 1989. godine, kada ih je prestigao Walmart koji i danas drži tu poziciju. Eddie Lampert, biznismen koji drži poziciju direktora i najvećeg ulagača, nedavno je objavio zahtjev za restrukturiranjem kako bi spasio diva američke trgovine od propasti. Ukupni dugovi Searsa veći su od pet milijardi dolara, a prema njegovom planu prvo bi se otplatili dugovi sestrinskim tvrtkama.

Ususret ponedjeljku, kada je zadnji dan za prijavu bankrota, Searsu prijeti još 600 milijuna dolara duga koji bi trebao doći na naplatu iduće godine.

Inače, kompanija je osnovana 1886., a vrlo brzo je od minijaturne trgovine koja artikle prodaje preko kataloga postala dio svih šoping centara u SAD-u. I čak stotinjak godina je to sasvim dobro funkcioniralo, ali jeftiniji trgovački lanci donijeli su novo doba, lošije doba za Sears čiji su prihodi počeli padati. Investicijski fond Eddiea Lamperta počeo je ulagati u vlastitu tvrtku 2004. godine da bi s vremenom postali vlasnici 49% Searsa.

U kolovozu ove godine Sears je imao trgovine na 860 lokacija, dok je prije četiri godine ta brojka bila duplo veća (1700).

Sears Kanada je već 2012. proglasio bankrot zbog čega je bez posla ostalo nekoliko tisuća ljudi.

Kritičari kažu da je kompanija propala zbog niskih ulaganja i trošenja novca na kupovanje vlastitih dionica, što se inače koristi kada se želi povećati cijenu na burzi. Financijska kriza 2008. ih je dotukla i nikad se više nisu uspjeli oporaviti. Tako su se dionice Searsa u srijedu prodavale po cijeni od samo 40 centi, a prije tri godine su vrijedile najmanje 30 funti.

Stručnjak za trgovine Neil Saunders je već ranije za BBC izjavio kako je najveći problem što se Sears nije prilagodio novim vremenima i prevlasti online trgovina, a drugi taj što nisu ulagali u radnike, nove proizvode, niti ikakve inovacije, piše Jutarnji list.