Amerika se približava samoizazvanoj ekonomskoj katastrofi jer Zastupnički dom Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu, odbija platiti nacionalne dugove ako se predsjednik Joe Biden ne složi s rezovima sadašnje i buduće potrošnje i novim ograničenjima socijalnih programa.

Ako se u roku od nekoliko dana ne postigne kompromis o povećanju vladinih ovlaštenja za zaduživanje, SAD bi mogao izgubiti svoju reputaciju stabilnog sidra globalnog gospodarstva. Milijuni ljudi mogli bi iskusiti kašnjenje mirovina i veteranskih beneficija nakon što vlada iscrpi sposobnost plaćanja dugova zbog gornje granice zaduživanja koju je odredio Kongres, piše CNN.

Neispunjenje obveza SAD-a odjeknulo bi financijskim tržištem, vjerojatno izazivajući recesiju koja bi uzrokovala ozbiljne gubitke radnih mjesta i razbila ionako krhki osjećaj ekonomske sigurnosti za mnoge obitelji.

Gorljive rasprave za vikend

Nakon vikenda koji je prošao u gorljivim raspravama između pregovarača republikanaca u Zastupničkom domu i Bijele kuće, Biden će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem radi kritičnih razgovora o spašavanju gospodarstva iz provalije.

Američki predsjednik upravo se vratio iz Japana, gdje nije uspio uvjeriti ostale svjetske vođe da Washington neće gurnuti globalno gospodarstvo u kaos.

Pritisak na sastanku bio je golem jer je ministrica financija Janet Yellen upozorila da američka vlada neće moći ispuniti svoje obveze ako Kongres ne podigne gornju granicu zaduživanja prije 1. lipnja.

No, ozbiljna bi šteta mogla nastati i prije toga jer puka nagađanja da se kriza ne može riješiti mogla bi izazvati paniku na financijskim tržištima i narušiti povjerenje u kreditnu sposobnost SAD-a.

Biden je već odustao od svog stajališta da neće pregovarati o granici duga - koja se mora podići kako bi se platila potrošnja koju je već odobrio Kongres, a koju su dogovorili on i prethodni predsjednici.

Njegovi suradnici kažu kako je neodgovorno da Republikanska stranka drži zemlju "taocem" tako kritičnog pitanja. Republikanci, međutim, kažu da vlada troši previše novca i vide prijetnju financijskih nedaća kao svoju glavnu polugu protiv Bidena.

Dok je Biden bio u Japanu, jedinoj stanici duljeg putovanja koje je bio prisiljen skratiti, činilo se da su pregovarači obiju strana postigli napredak prije nego što su pregovori zapeli, pri čemu je svaka strana krivila onu drugu. Predsjednik je sugerirao da su protrumpovski ekstremisti u Zastupničkom domu spremni sabotirati gospodarstvo u pokušaju da naruše njegovu kandidaturu za ponovni izbor.

"Mislim da postoje neki MAGA republikanci u Zastupničkom domu koji znaju kakvu bi štetu to nanijelo gospodarstvu, a budući da sam ja predsjednik, a predsjednik je odgovoran za sve, Biden bi morao preuzeti krivnju i to je jedini način da se osigura da Biden ne bude ponovno izabran", rekao je američki predsjednik u Japanu.

McCarthy je u nedjelju ujutro rekao da Biden mijenja stavove zbog pritiska unutar vlastite stranke: "Stoga mislim da se mora maknuti od socijalističkog krila Demokratske stranke i predstavljati Ameriku."

Teški pregovori

Retorika je ipak malo ublažena nakon razgovora Bidena i McCarthyja dok je predsjednik letio kući zrakoplovom Air Force One. "Mislim da je to bio produktivan telefonski razgovor", rekao je McCarthy, dodajući da njegovi suradnici, zastupnici Garret Graves i Patrick McHenry, nastavljaju razgovore s Bijelom kućom.

Usponi i padovi u pregovorima, prekidi i optužbe za istupanje u lošoj namjeri dio su svakog razgovora o potrošnji u Washingtonu. Ogorčenost je često najveća kada pregovaranje dođe do kritične točke prije eventualnog dogovora. A i McCarthy i Biden imaju politički interes pokazati članovima vlastitih stranaka da su oštri prema drugoj strani.

Ali postoje razlozi za vjerovanje da ovo nije poput svađa između prethodnih predsjednika i Kongresa, što trenutnu situaciju čini tako ozbiljnom.

Za početak, nema jamstva da bi dogovor Biden-McCarthy mogao proći u Kongresu. McCarthy je već usvojio zakon kojim se podiže gornja granica duga u zamjenu za listu republikanskih zahtjeva.

Čak je i ta mjera - koja nije imala šanse u Senatu, u kojem demokrati imaju većinu - prošla sa samo jednim glasom prednosti. Bilo koji dogovor prihvatljiv Bidenu bio bi po definiciji daleko manje privlačan republikancima - izazivajući sumnju u McCarthyjevu sposobnost da ga progura.

Ustupci republikanskim tvrdolinijašima

S obzirom na njegovu tanku većinu u Zastupničkom domu, McCarthy je jedan od najslabijih predsjednika modernog doba. Otkad je izabran na ovu dužnost u siječnju, ponudio je višestruke ustupke republikanskim tvrdolinijašima, uključujući ponovno uspostavljanje pravila da svaki pojedinačni zastupnik može zatražiti glasanje o njegovoj smjeni. To znači da bi ponovno mogao biti talac stranačke desnice koja uključuje mnogo članova koji kompromis smatraju porazom.

Biden možda nije u krivu kada kaže da su neki protrumpovski zastupnici spremni riskirati ekonomsku katastrofu da unište njegovu kandidaturu i pomognu njegovom prethodniku da osvoji drugi mandat u Bijeloj kući. Donald Trump je potaknuo ove sumnje sugerirajući da neplaćanje američkih dugova možda i nije tako ozbiljno.

Ako ništa drugo, republikanski zahtjevi postaju sve teži. Prijedlog novog proračuna, koji je Republikanska stranka predstavila tijekom vikenda, uključivao je najmanje dvije stavke koje nisu bile u izvornom prijedlogu - odredbe o imigraciji i dodatne izmjene radnih zahtjeva za izdavanje bonova za hranu.

McCarthy je dobio potporu republikanskog senatora Billa Cassidyja iz Louisiane, koji je rekao CNN-u da je "predsjednik trošio tijekom prve dvije godine svog predsjedništva, a sada želi da republikanci to prihvate kao novu polaznu točku".

"Mislim da su republikanci i američki narod razumni kad kažu: 'Gospodine predsjedniče, samo zato što ste umjetno napuhali potrošnju za prve dvije godine svog predsjedništva te izazvali inflaciju, treba li to postati stalno stanje?'" rekao je Cassidy.

Kritike republikanaca

Republikanci imaju pravo nastojati smanjiti potrošnju - osvojili su prošle godine većinu u Zastupničkom domu, iako tijesno, djelujući na platformi koja je djelomično ukorijenjena u tom pitanju. Ali spremnost Republikanske stranke u Zastupničkom domu da iskoristi gornju granicu duga za smanjenje rashoda uz rizik da zemlju bace u ekonomsku noćnu moru primjer je radikalizma većine u Zastupničkom domu.

McCarthy je mogao tražiti ustupke u nižerizičnom procesu razgovora o proračunu. Republikanska stranka se također suočila s optužbama za licemjerje nakon što je bila spremna podići gornju granicu duga dok su republikanci bili u Bijeloj kući, osobito pod Trumpom koji je trošio novac bez ograničenja.

Yellen je u nedjelju odbacila tvrdnje republikanaca da bi Bidenova administracija mogla produljiti rok za podizanje limita zaduživanja do 15. lipnja, rekavši kako je prilično mala vjerojatnost da bi vladine financije mogle izdržati toliko dugo.

"Moja je pretpostavka da će biti teško donositi odluke o tome koji će računi ostati neplaćeni ako se gornja granica duga ne podigne", rekla je Yellen.
Dinamika ovog sukoba počiva na pretpostavci svake strane da će druga strana platiti najveću političku cijenu ako gospodarstvo završi u slobodnom padu zbog neispunjavanja obveza.

Upitno je odražava li dosadašnje odbijanje Republikanske stranke u Zastupničkom domu da postigne kompromis s Bidenom u potpunosti volju Amerikanaca. Dok republikanci kontroliraju Zastupnički dom s malom većinom - McCarthy si može priuštiti gubitak samo četiri glasa za usvajanje zakona - demokrati upravljaju Senatom (s još manjom većinom), a također drže i Bijelu kuću.

Ovo je ravnoteža snaga koja bi trebala potaknuti obje strane na kompromis, ali ekstremistički elementi među republikancima u Zastupničkom domu to bi mogli onemogućiti.

Odluka iznimno važna za Bidena

Rasplet ovog obračuna bit će ključan za dinamiku moći u Washingtonu jer, ako Biden popusti, Republikanska stranka će ga sigurno pokušati ponovno zaglaviti u ograničenju duga prije sljedećih izbora. Sukob će također biti ključan za Bidenovu ostavštinu jer Republikanska stranka nastoji umanjiti neka od predsjednikovih ranijih postignuća, uključujući njegove napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Poput McCarthyja, Biden se također suočava s političkim pritiskom unutar vlastite stranke nakon što su neki progresivni demokrati izrazili bojazan da će predsjedniku parlamenta ponuditi previše u bilo kojem dogovoru. Demokrati su posebno ljutiti zbog nastojanja republikanaca da nametnu nove radne uvjete za Medicaid i dodatnu subvenciju hrane za siromašne obitelji.

Demokratska zastupnica Summer Lee iz Pennsylvanije optužila je republikance za okrutnost, rekavši da će republikanski prijedlozi gurnuti ljude dalje u siromaštvo.

Neki demokrati pozvali su Bidena da se pozove na ovlasti prema 14. amandmanu Ustava da jednostrano podigne gornju granicu duga - što je ovlast koja je prema zakonu rezervirana za Kongres.

Predsjednik je u Japanu rekao kako vjeruje da ima ovlasti za to, ali je izrazio sumnju je li takav potez moguć u ograničenom vremenskom okviru koji je na raspolaganju i može li se održati u pravnim izazovima koji bi mogli završiti na Vrhovnom sudu.

No, osim što štiti vlastitu ostavštinu, Biden mora biti svjestan nelagode u svojoj stranci. Svaki konačni dogovor s McCarthyjem trebat će potporu demokrata u Senatu. A ankete već pokazuju ograničeni entuzijazam u stranci za njegov reizbor koji će se oslanjati na veliki odaziv demokrata na biralištima u studenom 2024. godine.

Dok bi primarne žrtve obustave plaćanja bili milijuni Amerikanaca, situacija u ovom trenutku ukazuje na to da bi karijere i Bidena i McCarthyja mogle ovisiti o tome kako će se njihov sukob odvijati u nadolazećim danima.

Istodobno SAD ide prema gospodarskoj kataklizmi koju je sam izazvao. "U ludoj smo situaciji ovaj tjedan", rekao je demokratski senator iz Marylanda Chris Van Hollen.