Google je nedavno predstavio verziju tražilice baziranu na umjetnoj inteligenciji Bard koja se, barem na početku, nije baš proslavila te je zbog jednog pogrešnog odgovora vrijednost kompanije pala za više od 100 milijardi dolara. Kompanija nastavlja s razvojem i testiranjem Barda kako se takve stvari više ne bi ponovile, a razvijaju i nove usluge bazirane na umjetnoj inteligenciji koje bi korisnicima trebale pomoći u svakodnevnom radu.

Jučer su tako predstavili AI opcije namijenjene korištenju u Gmailu, Docsima i drugim alatima za produktivnost. Ti će noviteti na početku biti dostupni ograničenom broju korisnika Googleova Workspacea, a s vremenom bi trebali biti dostupni svima. Iz Googlea kažu kako bi nove opcije korisnicima trebale olakšati sastavljanje teksta - bilo da je riječ o pisanju mailova, poslovnih dokumenata, marketinških materijala, pozivnica za dječje rođendane itd. Jednostavno napišite temu o kojoj želite pisati, i odmah će vam se prikazati draft, komentirala je način na koji AI radi u Googleovim alatima Johanna Voolich Wright, potpredsjednica Googleova odjela proizvoda na blogu kompanije.

Također, u alatu za prezentacije AI će moći stvarati slike, audio zapise te video.

Nakon što je OpenAI predstavio ChatGPT, brojne su kompanije krenule istim smjerom te su se fokusirale na umjetnu inteligenciju, odnosno alate bazirane na AI koje bi nam mogle olakšati svakodnevni život i poslovanje. Na ovom su polju naročito aktivni Microsoft i Google koji su svoje tražilice opremili s AI-jem, a sada su bitku za AI prebacili i na uredske alate, prenosi Zimo.

Opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji na početku će biti dostupne ograničenom broju korisnika, kao i određenim poslovnim korisnicima te korisnicima iz sustava obrazovanja. Nije poznato kada će ove opcije biti dostupne svima, a iz Googlea nisu komentirali hoće li ih implementirati u postojeće alate ili će se njihovo korištenje dodatno naplaćivati.

Osim Googlea, i Microsoft razvija poslovne alate u kojima će biti implementirana AI te će američki tehnološki div ovaj tjedan prikazati svoje novitete na ovom tržištu.

Nedavno je istraživanje koje je proveo KPMG pokazalo kako čak 85 posto ispitanih kompanija očekuje da će tijekom sljedećih nekoliko godina sve više koristiti umjetnu inteligenciju tako da je jasno kako će se na tržištu u budućnosti pojavljivati sve više alata baziranih na AI koje bi trebale olakšati poslovanje.