''Milorad Dodik je sankcioniran zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela vladavine prava i zbog toga što je predstavljao značajan rizik u pogledu opstruiranja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcije su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače'', rečeno iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH, nakon pojedinih navoda da bi se čelniku SNSD-a i Republike Srpske sankcije mogle ukinuti.

''Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu financija SAD-a u konsultaciji s drugim agencijama Vlade SAD-a, koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju ili uklanjaju s liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan. Uklanjanje nečijeg imena zahtijeva dugotrajnu i neovisnu administrativnu procjenu u skladu sa OFAC pravilima. Postupak se određuje u Washingtonu i nije vremenski uvjetovan političkim događajima ili aktivnostima'', istaknuli su iz Veleposlanstva SAD-a.

Kad su Dodiku uvedene sankcijepojašnjeno je kak se on ''usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma''.

''Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje'', pojasnila je tada američka administracija.

Tako svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.