SJEDINJENE Američke Države nastavit će koristiti sva sredstva koje imaju na raspolaganju kako bi održali mir i stabilnost u BiH, uključujući tu i nastavak primjene sankcija protiv svih osoba i institucija koje to ugrožavaju, najavio je američki veleposlanik u Sarajevu Michael Murphy.

U intervju za novinsku agenciju Fena Murphy je istaknuo kako su SAD već 30 godina najjači parter BiH i ta se činjenica neće promijeniti.

"To je trajna posvećenost koja je postojala prije mene i nastavit će se u budućnosti. Želimo vidjeti da je BiH čvrsto usidrena u euroatlantske institucije - NATO-u i Europsku uniju", kazao je veleposlanik dodajući kako druge krize diljem svijeta poput rata u Ukrajini i na Bliskom istoku neće utjecati na razinu američkog angažiranja u BiH.

Dodao je kako je zabrinjavajuće to što neki političari u BiH pokušavaju iskoristiti te krize kako bi širili podjele u Bosni i Hercegovini i tako dodatno komplicirali stanje u njoj, opterećeno izazovima poput autokracije koja se, kako kaže, sve više nameće u Republici Srpskoj, kao i napada iz tog entiteta na same temelje Daytonskog sporazuma. Kao drugi najveći problem identificirao je korupciju.

SAD su, kako je istaknuo, odlučne djelovati kada institucije u BiH ne rade svoj posao pa stoga posežu za sankcijama. Kazao je kako su stoga pod tim mjerama ne samo brojni dužnosnici iz RS-a predvođeni Miloradom Dodikom, nego i bivši premijer Federacije BiH i dužnosnik SDA Fadil Novalić te aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara iz HDZ BiH.

"Ne želimo vidjeti te ljude na javnim pozicijama", kazao je Murphy potvrđujući kako je i HDZ-ov Čavara na popisu nepoželjnih sa stajališta SAD-a.

Čavara je ranije dospio pod američke sankcije s obrazloženjem da je svjesno radi interesa njegove stranke blokirao izbor sudaca u Ustavni sud Federacije BiH dok je bio predsjednik tog entiteta.

Murphy je ustvrdio kako nema dvojbe da u BiH postoji maligni utjecaj Rusije, koja želi zaustaviti proces euroatlantskih integracija u cijeloj regiji, ali i drugim dijelovima Europe.

"Strašna, brutalna invazija na Ukrajinu je najopipljivija manifestacija tog malignog utjecaja. Mislim da je Dodikov zagrljaj s Putinom, nakon te barbarske invazije, nešto nemoralno i kratkovidno", poručio je američki veleposlanik.