Stotine izbjeglica, većinom iz Iraka, koji su kroz Europu uspjeli stići do Finske, vraćaju se nazad, jer je, kako su rekli AFP-u, ta zemlja suviše hladna i dosadna.

''Mogu poručiti cijelom svetu da mrzim Finsku. Nema čaja, nema restorana, nema barova, nema nikog na ulicama, samo automobili'', rekao je jedan od izbeglica, Muhamed, koji je putovao 750 kilometara do Finske, a zatim još toliko nazad, do prijelaza Tornio ka Švedskoj, jer migranti bez propisanih dokumenata ne mogu koristiti trajektnu liniju između Helsinkija i Stockholma.

Posljednjih tjedana, izbjeglice u Švedsku ulaze preko prijelaza Haparanda-Tornio, sat vremena vožnje udaljenom od Polarnog kruga.

Finske vlasti kažu da sve više podnijetih zahtjeva za azil u toj zemlji ističe, jer je tražitelj azila odustao ili nestao, navodi AFP.

''Finska ne valja ništa'', tvrde i druge iračke izbjeglice, koje na autobuskim stanicama u Torniju čekaju da se vrate u Švedsku.

Iako su vremenske prilike u Švedskoj iste kao u Finskoj, u njoj postoje veće zajednice imigranata i duža tradicija njihove integracije, dodaje francuska agencija.