Facebook stranica Vremenska prognoza za RH i BiH svakodnevna objavila je upozorenje vezano za dolazak novog zahlađenja koji će naše područje zahvatiti početkom ožujka i koje će trajati do sredine tog mjeseca. Prema prvim informacijama koje pružaju prognostički modeli, očekuje se stvaranje ciklone te obilne oborine u našoj regiji.

Ukoliko bi došlo do stvaranja ciklone sve bi ovisilo o njezinoj poziciji kao i količinama oborina, trenutno se čini da bi najviše snijega moglo biti u gorju, zatim u Bosni, kao i u sjevernom i središnjem dijelu Crne Gore.

Obilne kiše prema ovim modelima biti će na Jadranu te u obalnim područjima Balkana, iako uz kišu uslijed pada temperatura i jake, na udare i olujne, bure snijega može biti i na Jadranu te u Hercegovini.

Nakon 5. ožujka uslijedit osjetno zahlađenje tako da bi imali neprimjereno niske temperature u regiji s obzirom na doba godine. Ukoliko se dogodi da zahlađenje bude dođe uz manje oborine to bi bilo pogubno za biljke koje su već procvale zahvaljujući toplijem vremenu u razdoblju od 15. do 23. veljače.

Ukoliko modeli budu dosljedni jutrošnjim,  onda će definitivno u regiji biti problema s vjetrom, obilnijim snijegom i ponegdje lokalnim vijavicama i mećavama.

Pravi odgovor znat će se do kraja vikenda, a za sada se s 90% sigurnošću može potvrditi da stižu minusi i zahlađenje,  tako da ćemo se ponovno smrzavati i u ožujku.

caportal.net