Papi je stalo do opstanka Hrvata i Katoličke crkve u BiH, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji se proteklog vikenda u Vatikanu susreo s poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. ''Prevažno je zauzeti jasan stav. Ne smije biti kupoprodajnog 'mi ćemo vama dati', nego, jednostavno, ostvariti uvjete da smo jednaki i kao građani i kao narod koji je konstitutivan'', rekao je kardinal za Dnevni avaz. Kardinal Puljić ističe da položaj katolika ovisi o položaju Hrvata u BiH.

''Kako nije uspostavljena jednakopravnost, onda se ne ide u izgradnju pravednog mira i vraćanja povjerenja. To se očituje na mnogo razina: u administraciji, kao što je dobivanje dozvola gradnje, zapošljavanje u državnim firmama... Posebno je n-povjerenje kod biranja svojih predstavnika. Svaki bi narod htio da sam bira svoje predstavnike u vlasti, a ne da većina manjini bira predstavnike. To onda ruši povjerenje u izgradnju ove zemlje koja nam je zajednička. Jako je uvredljivo k-da vlast, da bi tobože utješila reakcije, govori kako 'im dati to ili to''', rekao je kardinal. Dodao je kako ne želi nabrajati sve probleme s kojima se suočavaju Hrvati, jer bi to, kaže, stvaralo negativnu klimu u javnosti.

''Spomenut ću nekoliko stvari. Franjevci žele obnoviti svoju zgradu u Sarajevu, na Kovačićima, i tu imamo jako ružnu opstrukciju. Tražim dozvolu u Goraždu za gradnju male crkve, jer su našu srušili nakon Drugog svjetskog rata i oduzeli zemlju, na njoj napravili kantonalnu zgradu. Već šest godina nemam nikakvih pozitivnih rješenja. Dapače, Općina ne odgovara na moje dopise. U Zvorniku su oduzeli našu zemlju, tražimo da nam dodijele lokaciju da napravimo kapelu za tamošnje katolike, ali Općina ne odgovara. Pitam se gdje mi živimo. Ovo je samo mali dio gdje osjetimo da nema jednakih prava'', navodi kardinal Puljić.

A načelo jednakopravnosti, kaže, jednostavno je - ono što imaju dva naroda, treba imati i treći konstitutivni. Počevši od političke jednakopravnosti do pravne i svake druge. ''Da su naši političari - kažem naši, jer ne gledam samo nacionalne nego sve koji grade ovu zemlju - sposobni da se dogovore, ne bi nam stranci krojili kapu. Teško onom komu drugi kapu kroji. Problem je što se u toj političkoj igri ide za tim tko imati više nad drugim. Tako se ne gradi zemlja i država, nego se samo urušava'', rekao je Puljić.