Bijeli luk može se saditi već od veljače, ako to vremenske prilike dopuštaju. Nema mnogo štetočina koje napadaju bijeli luk, ali postoji jedna koja može ozbiljno smanjiti prinose.

Lukova muha je opasna štetočina za bijeli luk, luk, praziluk i druge lukovice. To je insekt sličan običnoj muhi, samo manjig dimenzija.

Lukova muha je jedna od najopasnijih štetočina koji prijete bilo proizvodnji tog povrća u malim vrtovima ili u većim zasadima.

Opasnost lukove muhe

Javlja se uglavnom u proljetnim mjesecima kada je prisutna veća vlažnost nego inače. Napada još nerazvijene biljke koje nisu otporne i ne mogu se same zaštititi od vanjskih utjecaja.

U našim klimatskim uvjetima, ova štetočina ima 2 – 3 generacija godišnje. Prezimljuje kao lutka u tlu, a ljeti u drugoj polovici travnja sve do prve polovice svibnja.

Destak dana nakon početka leta ženka odlaže jaja između listova, na vrat korijena i u samu lučicu ili na tlo u blizini luka.

Larve prave problem

Tijekom nekoliko dana ženka može odložiti od 50 do 100 jaja. Tjedan dana kasnije izlegu se larve koje se odmah ubušuju u mlade stabljike i intenzivno se hrane.

Zbog njihove ishrane lišće žuti, vene i suši se. Nakon 15 do 20 dana intenzivne ishrane larve se izvlači iz biljke i kukulji u tlu ili čak i u lukovici.

Stadijum kukuljice traje 2 tjedna nakon čega izlijeće odrasla muha druge generacije čije larve prave manje štete jer je luk već dobro razvijen.

Druga generacija može napraviti veće štete na poriluku, prenosi Agrosavjet.

Prenosimo video za one koji izbjegavaju kemijska sredstva, a hoće da zaštite usjeve i povećaju prinose: