Ako ste proteklih tjedana vidjeli miševe kako se motaju oko vaše kuće, možda bi vam se mogli učiniti slatkima, onako mekanima i zapravo čistima. Ali samo na prvi pogled. Jer, znamo li da miševi uzrokuju štetu, a mogu prenositi i bolesti u dodiru s njihovim izlučevinama poput mokraće, sline i izmeta, u jedno možemo biti sigurni: nitko ih ne želi u svojoj kući. Osim, naravno, ako nije riječ o kućnom ljubimcu.

Vidjeti "divlje" miševe u dvorištu - pogotovo ako se na njemu odlaže hrpetina predmeta i bespotrebnih komada namještaja, kante s kišnicom i ostatci hrane ili se zelenilo loše održava - nije neuobičajeno, jer traže hranu i sklonište. Često se mogu pronaći i u podrumskim te tavanskim prostorima kuće, a budući da se brzo razmnožavaju, sve skupa može postati pravi problem.

Naravno, ako dođe do najezde treba zvati profesionalca, no bitno je prepoznati znakove na vrijeme te ih se pokušati riješiti. Mnogi će zasigurno prvo posegnuti za zamkama, raznim ljepilima i otrovima, no prema organizaciji za zaštitu životinja PETA, otrovni mamci za miševe nisu samo okrutni, već su i neučinkoviti.

"Ove smrtonosne metode nikada ne drže glodavce podalje na duge staze i mogu čak imati suprotan učinak, budući da ubijanjem životinja preživjele jedinke imaju više prostora i hrane na raspolaganju. Slobodni teritoriji se brzo ponovno zauzimaju, a gubici stanovništva nadoknađuju se povećanom reprodukcijom", naveli su jednom prilikom.

Stoga valja pronaći druga rješenja i miševe pokušati otjerati nekim drugim metodama, poput "humanih" zamki koje neće usmrtiti miša nego ga se treba pustiti na slobodu. U tom slučaju preporučuje se prekriti kutiju ili posudu kako miš ne bi uginuo zbog stresa te ga pustiti najmanje kilometar od kuće.

Potrebne su i određene radnje koje će vašu okućnicu učiniti neprivlačnom. Primjerice, treba ukloniti sve nakupine namještaja koje miševima mogu poslužiti kao sklonište te im hranu i vodu učiniti nedostupnom: na poklopac kante za biootpad staviti neki predmet koji će ju držati zatvorenom, ne ostavljati hranu nepokrivenom, redovito prazniti i čistiti posude za kućne ljubimce... Postoje i određeni uređaji dizajnirani za tjeranje miševa pomoću ultrazvučnih valova, čiji proizvođači tvrde kako toliko uznemiravaju glodavce da će izbjegavati vaš dom. Isti princip vrijedi i za druge štetočine, kao što su žohari, muhe, mravi i drugi insekti. Međutim, miševi se mogu naviknuti na buku i često se vraćaju u kuću nakon što se izvor buke isključi.

Za svaki slučaj, poželjno je provjeriti sve prolaze i rupe u kuću te ih zatvoriti silikonom ili mortom.

Postoji i nekoliko "kućnih lijekova" za tjeranje miševa. O njihovoj se učinkovitosti raspravlja, ali uvijek se isplati isprobati ih. Primjerice, kaže se da će ih uplašiti pamučna krpa natopljena uljem paprene metvice, gurnuta u rupu kroz koju često prolaze, a trebao bi ih odbiti i miris prostora očišćenog sredstvom dobivenim mješavinom octa i vode u omjeru 1:10. Navodno ne podnose ni miris kajenskog papra, svježe mente, kamilice, oleandra, paprike i klinčića.

Ipak, mačke su, vrlo vjerojatno, najprirodniji neprijatelj miševa. No, ako ste alergični na dlaku ili ne želite imati mačku za kućnog ljubimca, za odvraćanje miševa ponekad je dovoljan i sam miris mačaka. To, pak, možete postići postavljanjem platnene vreće ispunjene pijeskom za mačke u blizini rupa koje ovi glodavci koriste.