Limun je vrlo koristan i dobar za naše zdravlje, a razlog tome je prvenstveno vitamin C kojim obiluje. Ipak, manje je poznato da su i sjemenke ove voćke prava riznica zdravlja, piše N1.

Naime, sjemenke limuna možete konzumirati tako da ih sameljete, prokuhate u vodi i tu tekućinu popijete. Osim toga, postoji i pasta od koštica limuna, koja je izvrstan dodatak jelima. Imajte na umu da nije preporučen unos više od tri sjemenke limuna u organizam dnevno i da ih, ako ih ne sameljete prije jela, vjerojatno nećete ni probaviti.

Kao i sam limun, njegove sjemenke pune su vitamina C i dobar su izvor limonoida i flavonoida. Ako vam konzumiranje ovih sjemenki prijeđe u naviku, svom tijelu ćete osigurati važne antioksidanse, čime smanjujete rizik od oksidativnog stresa, ali i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i drugih.

Analgetsko djelovanje

Sjemenke limuna moguće je i pretvoriti u kvalitetno ulje - koje je sjajan prirodan analgetik. Naime, ulje sjemenki limuna navodno ima pozitivan učinak na dijelove mozga koji su povezani s receptorima boli, što osigurava analgetski učinak.

Stvaranje kolagena

Starenje kože rezultat je smanjenja proizvodnje kolagena. Najbolji način za usporavanje starenja kože je povećani unos vitamina C, koji osim što štiti kožu od različitih negativnih čimbenika - također omogućuje tijelu da sintetizira kolagen.

Infekcije

Ekstrakt sjemenki limuna može biti dobar saveznik u prevenciji i liječenju raznih infekcija. Utvrđeno je da sastojci u limunovoj kori mogu smanjuju rizik od prekomjernog rasta kandide, poznate gljivice kvasca koja prevelikim rastom može učiniti veliku štetu.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Na tržištu su dostupni razni preparati koji svojim djelovanjem pomažu funkciji mozga.n Među njima je i ulje sjemenki limuna, koje je jako korisno za pamćenje i koncentraciju, a navodno i u poboljšanju raspoloženja - zbog pozitivnog djelovanja na dopaminske i serotoninske receptore.