Pokošena trava, koja je nusproizvod održavanja travnjaka i većina je baca, ima neiskorišten potencijal koji može značajno doprinijeti ekosustavu vrta. Dapače, može se iskoristiti na razne načine kako bi se poboljšalo zdravlje tla, pospješio rast biljaka, pa čak i suzbijanje vrtnih nametnika. Evo načina na koji to možete učiniti.

1. Prirodni malč

Korištenje pokošene trave kao malča je jednostavna, ali vrlo učinkovita metoda za suzbijanje korova, zadržavanje vlage u tlu i reguliranje temperature tla. Ova prirodna barijera može spriječiti klijanje sjemena korova i smanjiti gubitak vode zbog isparavanja, čime se održava razina vlage u tlu. Kako se pokošena trava razgrađuje, otpušta dušik i druge esencijalne hranjive tvari, stvarajući sporo oslobađajuće gnojivo koje hrani biljke tijekom vremena.

2. Kompostiranje

Pokošena trava izvrstan je dodatak kompostnoj hrpi. Nudi bogat izvor dušika koji pomaže uravnotežiti materijale bogate ugljikom poput lišća i slame. Ova ravnoteža je ključna za održavanje zdravog procesa kompostiranja, potičući razmnožavanje korisnih mikroorganizama koji razgrađuju organsku tvar. Kako biste spriječili da kompost postane pretjerano vlažan i anaeroban, važno je dobro pomiješati travu s ostalim materijalom i redovito okretati hrpu kako biste osigurali prozračnost.

3. Obogaćivanje tla

Stavljanje pokošene trave izravno na tlo može značajno poboljšati strukturu tla, osobito u pjeskovitim tlima koja se bore sa zadržavanjem hranjivih tvari i vode. Ova praksa povećava sadržaj organske tvari, poboljšavajući sposobnost tla da zadrži vlagu i hranjive tvari, što zauzvrat podržava snažniji rast biljaka. Dodatno, prisutnost organske tvari potiče aktivnost glista i korisnih mikroba, dodatno obogaćujući tlo.

4. Tekuće gnojivo

Pokošena trava može se pretvoriti u snažno tekuće gnojivo, koje se obično naziva "čaj od trave". To se postiže namakanjem svježe trave u vodi nekoliko dana, dopuštajući hranjivim tvarima da iscure u tekućinu. Dobiveni čaj od trave, nakon što se razrijedi, može se koristiti za zalijevanje biljaka, pružajući im brzi poticaj za rast hranjivim tvarima.

5. Kontrola štetočina

Iako nije univerzalno rješenje, pokošena trava ponekad može odvratiti određene vrtne štetnike. Tanki sloj trave naslagan oko biljaka može, primjerice, obeshrabriti puževe na putu ka listovima.