Ruska bolnica u koju je primljen protivnik Kremlja Aleksej Navaljni dala je odobrenje za njegov prijevoz u Njemačku u subotu ujutro.

"Odlučili smo ne protiviti se njegovu premještaju u drugu bolnicu po izboru njegove obitelji", rekao je Anatolij Kalinjičenko, zamjenik ravnatelja Prve hitne bolnice u Omsku, dodajući da je njegovo "stanje stabilno".

Berlin

Medicinski zrakoplov u kojemu je Navaljni, koji je u komi, pošto njegovo okružje tvrdi da je "otrovan", poletio je u subotu ujutro iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

Novinari France Pressea vidjeli su kako zrakoplov polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

"Zrakoplov s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno kušnji, ali napravljen je bar prvi korak", napisala je na Twitteru glasnogovornica oporbenog prvaka Kira Jarmiš.

Netom prije objavila je fotografiju Navaljnog kojeg na nosilima unose u zrakoplov, rekavši da je uz njega supruga.

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", pošto se isprva protivila tome.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navaljnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Nešto ranije njemački liječnici koji su doputovali zrakoplovom koji je unajmila njemačka nevladina organizacija Cinema for Peace, pregledali su Navaljnog (44) i rekli da je sposoban za prijevoz u Berlin radi liječenja.

Ruske vlasti su istovremeno tvrdile da prijevoz nije moguć jer je njegovo stanje "nestabilno".

Europski sud za ljudska prava (ECHR) kojemu se za pomoć obratila obitelj oporbenog čelnika, naredio je Moskvi da dopusti posjet obitelji i liječnika Alekseju Navaljnom kako bi se uvjerili da je njegovo stanje dovoljno stabilno za prijevoz u Njemačku.

Gdje je otrov?

Njegova supruga Julija pozvala je tijekom dana ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti njegov prijevoz u Njemačku.

Navaljni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutačno je u komi.

Njegovo okružje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Ruski liječnici su rekli da nisu pronašli "nikakav otrov" u krvi i u urinu Navaljnog.

Ti liječnici misle da je riječ o "disbalansu glukoze u krvi" koji je možda posljedica "naglog pada razine šećera" u krvi, javlja Hina.