Ministri obrane država članica NATO-a razgovarat će na sastanku sutra i prekosutra u Bruxellesu o prilagodbi nuklearnih kapaciteta sadašnjem sigurnosnom okruženju, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 “U okviru ministarskog sastanka sastat će se grupa za nuklearno planiranje, gdje će saveznici razgovarati o tekućoj prilagodbi nuklearnih sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Poruka Moskvi

Na pitanje kakvu poruku NATO s tim šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju moći jasno komunicirati da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

“I to je ono što radimo moderniziranjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo”, dodao je.

Rekao je da je u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene zrakoplove F-35 spremnima za NATO-ovu nuklearnu misiju, da SAD modernizira svoje nuklearno oružje u Europi.

"NATO-ova nuklearna misija ostaje ista"

“Kako se izazovi razvijaju, NATO-ova nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju”, rekao je Stoltenberg, dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija nego i Kina i Sjeverna Koreja.

Ministri će također razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a - sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

“Saveznici poduzimaju odlučne mjere, provode uhićenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka”, rekao je glavni tajnik.

"Rusija nas neće spriječiti"

Istaknuo je da akcije Rusije neće spriječiti saveznike da nastave podržavati Ukrajinu. “Na ovom sastanku ministara obrane pojačat ćemo našu potporu Ukrajini, ojačati našu obranu i poslati snažnu poruku odvraćanja našim protivnicima”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je kako očekuje da će saveznici do samita NATO-a od 9. do 11. srpnja u Washingtonu te na samom samitu najaviti veliku pomoć Ukrajini u vojnoj opremi, protuzračnoj obrani, topništvu, projektilima.