Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta, njegovom razmještanju i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

Rastuća prijetnja

"NATO razgovara o razmještanju više nuklearnog oružja, suočen s rastućom prijetnjom Rusije i Kine", rekao je Stoltenberg za britanski Telegraph.

Prema njegovim riječima, Alijansa mora pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi uputila izravnu poruku svojim protivnicima.

"Neću zalaziti u operacijske detalje o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo biti operativno, ali moramo se posavjetovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je kako bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebala biti jedan od temelja nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svijet.

Dva protivnika

"Transparentnost pomaže da se prenese izravna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO-a je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostat ćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema je opasniji svijet", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njemu, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030. godine, piše Tanjug.

"A to znači da bi se u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao suočiti s nečim s čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika s nuklearnim naoružanjem - Kina i Rusija", rekao je Stoltenberg.