NATO razmatra zahtjev vojnih tijela Saveza za slanjem dodatnih vojnika u Afganistan, a odluku o opsegu misije donijet će u idućih nekoliko tjedana, izjavio je u srijedu glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Zahtjev za "nekoliko tisuća dodatnih vojnika", kako je kazao Stoltenberg, odražava zabrinutost Zapada zbog pogoršavanja sigurnosne situacije u Afganistanu, vojnih uspjeha talibana na terenu te povećanja broja vojnih i civilnih žrtava, prenosi Hina

"Razmatramo taj zahtjev. Odluku o opsegu misije donijet ćemo u idućih nekoliko tjedana, no ovdje se ne radi o povratku na borbene operacije u Afganistanu", kazao je Stoltenberg nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May.

Po njegovim riječima,  to će i dalje biti "operacija obučavanja i savjetovanja".

U Afganistanu je razmješteno oko 13.450 vojnika, među kojima je 6900 pripadnika američkog vojnog osoblja, a zaduženi su za obuku afganistanskih snaga sigurnosti koje bi u konačnici trebale preuzeti sigurnost i obranu u Afganistanu u svoje ruke.

Odluka bi se mogla donijeti na sastanku ministara obrane NATO-a u lipnju. Summit čelnika NATO-a u Bruxellesu 25. svibnja je vjerojatno prerani datum za donošenje takve odluke, smatra Stoltenberg.