NATO je osudio eksplozije u Kabulu, koje je nazvao užasnim terorističkim napadom, dok je čelnik Europske unije upozorio da nestabilnost u Afganistanu ne smije potaknuti rast terorizma.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "užasan teroristički napad" kod zračne luke u Kabulu. "Naš prioritet ostaje evakuirati što je moguće više ljudi na sigurno u što kraćem roku", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je pak istaknuo da "osiguranje sigurnog prolaza do zračne luke ostaje ključno".

"Moramo osigurati da trenutna nestabilnost ne može dovesti do ponovnog oživljavanja terorizma", poručio je Michel.

Napad je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

I NATO i EU pozvali su da se nastave evakuacije iz Kabula unatoč napadu.

Zapad u Kabulu provodi posljednje operacije evakuacije Afganistanaca za koje se smatra da su u opasnosti nakon što su talibani preuzeli vlast, uoči roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza.

EU je u utorak pozvala SAD da nastavi osiguravati zračnu luku "koliko je potrebno" i nakon roka kako bi se moglo izvući što više osoba, ali Washington je odbio svako produljenje.

Jedan je dobro upućeni izvor rekao da nema nikakvih naznaka iz Bijele kuće da bi predsjednik Joe Biden mogao promijeniti plan o roku za povlačenje nakon kabulske eksplozije.

Američki su dužnosnici rekli kako snažno vjeruju da iza napada stoji Islamska država.

U eksploziji kod zračne luke u Kabulu poginulo je 13 ljudi, uključujući dijete, dok su ranjeni mnogi talibanski stražari, rekao je jedan talibanski dužnosnik za Reuters.

Čini se da je uzrok eksplozije, do koje je došlo u tijeku evakuacijskih napora, bombaš samoubojica, kazao je američki dužnosnik u četvrtak, pozvavši se na inicijalne izvještaje uz upozorenja da bi se izvještaji mogli promijeniti.