Članice NATO-a odbijaju raspoređivanje novog nuklearnog naoružanja u Europi kao odgovor na prijetnje Rusije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg nakon prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o jačanju američkog arsenala, piše Hina.

Predstavnici 29 zemalja članica NATO-a okupit će se u četvrtak u sjedištu Saveza u Bruxellesu kako bi raspravljali o posljedicama nesuglasica između SAD-a i Rusije, izjavio je on na susretu s novinarima.

''Ne želimo novi hladni rat, ne želimo novu utrku u naoružanju'', upozorio je.

''Ne vjerujem da će članice NATO-a pristati rasporediti više nuklearnog oružja u Europi kako bi odgovorile na ruski novi raketni program SSC-8 (nazvan 9M729 u Rusiji)'', potvrdio je.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu povlačenje SAD-a iz ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) kojim se zabranjuju nuklearne rakete dometa od 500 do 5000 kilometara, zaključena s Rusijom 1987. Također je zaprijetio povećanjem američkog nuklearnog arsenala radi kontriranja ruskom razvoju i raspoređivanju novog raketnog sustava dugog dometa.

Odluka američkog predsjednika nije naišla na jednoglasnost unutar Saveza, priznao je Jens Stoltenberg. EU je zatražio da se ''sačuva taj ugovor ključan za sigurnost''.

''Ugovor INF vrlo je važan ali ne funkcionira ako ga se ne poštuje. SAD poštuje svoje obveze, ali ih Rusija krši'', podsjetio je Jens Stoltenberg.