Sjevernoatlantska alijansa NATO je priopćila kako je dogovorila obrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa (INF) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, prenose agencije.

Iz NATO-a su istaknuli kako će njen eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako neće biti ishitrenih poteza Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija.

''Mi ne želimo novu turku u naoružanju'', rekao je Stoltenberg.

Europski dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi,  ako sporazum propadne, Europa ponovno mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavali SAD i Rusija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Glavni tajnik NATO-a na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponovljeno kršenje ugovora.

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i poduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“, prenosi agencija AP.

Američki dužnosnici tvrdili su kako Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i kako je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašao u skladu sa paktom o kontroli oružja.

Agencija AP navodi kako će SAD sad biti slobodan razvijati oružane sustave koji su prethodno bili zabranjeni.

Washington planira probu takvog oružja u sljedećim tjednima, rekao je visoki dužnosnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.