Sjevernoatlantski savez (NATO) može iskoristiti Član 5 Povelje u slučaju ruskog cybernapada, rekao je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje bi li u slučaju cyber napada Rusije na NATO mogao biti primijenjen Član 5, Stoltenberg je objasnio: "Ne automatski. To zavisi od karaktera cyber napada".

''Međutim, važno je da smo jasno rekli da namjeravamo iskoristiti Član 5 ako bude bilo potrebno i da jačamo svoju cyber sigurnost'', dodao je on.

Generalni tajnik je naglasio da NATO nikad neće točno priopćiti uvjete pri kojima će iskoristiti Član 5.

''Smatram da ne treba davati tu prednost nijednom potencijalnom protivniku'', naveo je on. Stoltenberg je dodao da tijekom misija i operacija NATO-a mogu se koristiti cyber sredstva, ali samo u skladu s međunarodnim pravom.

''Ona su, na primjer, bila korištena protiv ISIL-a'', izjavio je Stoltenberg.

Član 5 povelje NATO-a između ostalog predviđa da se napad na jednu državu, članicu NATO-a, smatra napadom na cijelu Alijansu, prenosi Sputnik.

Zapadni političari redovno optužuju  ruske hakere za miješanje u izborne procese. Rusija je u više navrata negirala optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je "apsolutno neosnovanim".