NATO bi trebao razmotriti punopravno članstvo u međunarodnoj koaliciji protiv skupine Islamska država, preporučili su šefovi glavnih stožera organizacije tjedan dana prije summita čelnika Saveza u Bruxellesu.

Sjedinjene Države, koje vode tu koaliciju koja od 2014. izvodi zračne napade na IS u Iraku i u Siriji, već dugo potiču Sjevernoatlantski savez da joj se pridruži. Svaka od 28 država članica NATO-a je pojedinačna članica koalicije.

Odgovor će se saznati 25. svibnja

Nakon što je stupio na vlast, američki predsjednik Donald Trump, koji je NATO nazivao "zastarjelim", traži od svojih saveznika veće napore u borbi protiv terorizma.

Odgovor na pitanje hoće li NATO postati članom te koalicije treba biti obznanjen na sastanku šefova država i vlada u četvrtak 25. svibnja u Bruxellesu, objasnio je na konferenciji za novinare general Petr Pavel, koji predsjeda vojnim odborom Saveza.

NATO, u kojem se odluke donose jednoglasno, do sada se odbijao pridružiti koaliciji protiv IS-a, kako bi izbjegao sliku Zapadnjaka ujedinjenih protiv arapskih zemalja i organizacija.

Prošlog tjedna se njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala otvorenijom toj ideji tijekom susreta u Berlinu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je više puta ponovio da smatra da je obuka lokalnih snaga najbolji način pomoću kojeg Savez može pružiti pomoć zemljama koje se bore protiv terorizma.