Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori", u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla tvrtka "Srebrena malina", bit će nastavljeno danas u Sudu BiH.

Na prošlom ročištu, održanom 19. svibnja, Tužiteljstvo BiH je uložilo materijalne dokaze, među kojima je i ugovor od 3. travnja 2020. godine o kupovini 100 respiratora između tvrtke "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 milijuna KM. Riječ je o respiratorima "HCVE 003" koji, ipak, nisu kupljeni.

Osim Novalića, u ovom predmetu optuženi su ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.