Prema jutrošnjem izvješću požarište na Čvrsnici je puno dima. Akcija gašenja se nastavlja i danas sa snagama koje su i jučer djelovale. Noćas je bila aktivna jedna požarna linija koja je formirana od gornjih granica prema sredini padine u lanac, a imala je tendenciju kretanja u pravcu juga.

U četvrtak je više od stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Općinske službe civilne zaštite Jablanica, Općinske profesionalne vatrogasne postrojbe, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, pripadnika Šumarstva sa područja Općine Jablanica, planinara i GSS-a, uspjelo zaustaviti širenje požara u borovu šumu na platou Čvrsnice, priopćila je Civilna zaštita.

Podršku u transportu učesnika na požarište pružile su Oružane snage BiH. Transport ljudstva, vode i opreme na šire područje Sljemena i Crepulje vršen je pomoću 3 helikoptera sa platoa Risovca.

U blizini požarišta formirana su dva kampa iz kojih će se od ranih jutarnjih sati djelovati na požarnu liniju, što će znatno utjecati na efikasnije djelovanje u cilju zaustavljanja vatrenih linija prema platou Čvrsnice, za što je potrebno osigurati podršku Oružanih snaga radi dostave vode na požarište.