Na suđenju bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da je u jesen 1993. godine učestvovao u akciji na Uzdol (općina Prozor).

Svjedok Amir Kurtović, bivši pripadnik Jelečke čete ABiH, rekao je da je u jesen 1993. dobio naredbu da ide u mjesto Dobro Polje (općina Prozor), gdje ih je dočekao “komandant prozorske brigade” Buza.

Posvjedočio je da su raspoređeni u tri čete, a on je bio u Kutama i ostao je oko mjesec dana.

“Kad se krenulo, ja sam prošao između linije HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) i ABiH. Išli smo livadom do potoka. Čuo se pucanj i nakon deset do 15 minuta smo krenuli prema selu. Došli smo do crkve. Vojnici ABiH su prolazili, bilo je pucanja, bombi… Vidio sam ženu kako leži, mrtva”, kazao je svjedok.

Prilikom povlačenja, kako je rekao, na putu je vidio tri mrtva civila, od kojih je bilo jedno dijete.

Cilj je, prema svjedoku, bio napad na HVO, ali akcija nije uspjela i jedino su stradali civili. “ABiH nije uzela Uzdol”, izjavio je on.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da je, na nekoliko dana prije akcije, bilo postrojavanje u Dobrom Polju.

“Tu sam vidio Sefera Halilovića, a nisam siguran jesam li vidio Buzu. Pred samu akciju došli smo u Here. Na okupljanju u Herama bio je Buza. Pričao je nešto vezano za akciju, ali ne s nama”, pojasnio je on.

Ovaj svjedok je iskaz dao na suđenju Enveru Buzi, koji je optužen da je, kao komandant Samostalnog bataljona Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Toma Ljubić, nekadašnji pripadnik Treće bojne HVO-a, posvjedočio je da su njegova majka Kata i djed Mato, kao i baka i djed s majčine strane, stradali 14. rujna 1993. u Uzdolu.

Naveo je da je tog jutra krenuo na pojačanje na položaj Borak. Kako je rekao, u selo se vratio dan poslije.

“Sišao sam u selo 15. rujna. Tada saznajem šta se dogodilo. Otišao sam u kuću bake i djeda Stojanovića. Nije bilo nekih oštećenja. A moja kuća je zapaljena”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 18. travnja piše Detektor.ba