Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da će BiH priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, što je, kako kaže, i dosad trebalo da učini.

"Što se mene tiče, dosad bi Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, Srbi, ali naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli štetu unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović za DW.

Na pitanje hoće li BiH priznati /samoproglašeno/ Kosovo, Izetbegović je kratko odgovorio: "Da".

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi neovisnost, Izetbegović kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji. "Braniti ono na što smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom", kaže on.

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH? Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju, je na našoj strani. Interes Europe - da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine - na našoj je strani", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da bi u slučaju otcjepljenja Republike Srpske "masa bila na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH". "Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti - nadam se politički, a ne vojno", naveo je Izetbegović.

Govoreći o Sandžaku, Izetbegović je rekao da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci, javlja Srna.

"Smatram da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku. Srbija treba da odustane od nametanja, jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o učešću Bošnjaka u policiji, tužiteljstvu sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola", dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu.   

''Očekujem da će predsjednik Srbije, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati neovisnost Kosova, sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u sljedećih 48 sati. Ovo tijelo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića'', rekao je ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije Nebojša Stefanović za Novosti.

''Volio bih da ovo nije točno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja'', nastavlja Stefanović i dodaje:  ''To ne može biti ni dobronamjerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH. Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplicira i usložnjava situaciju u regiji. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj suradnji''.