Policajci Armin Vračo i Jusuf Penava koji su 10. travnja 2021. pred ulazom u zgradu pretukli mladića S.B., vraćeni su na posao, potvrđeno ja za Bljesak.info iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

''Oni su vraćeni na posao, jer u presudi nije bilo zakonskih zapreka da se ne mogu nastaviti baviti policijskim poslom, sve je rađeno sukladno zakonskim propisima'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

Policajcima je prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Mostaru iz 30. svibnja 2023., izrečena kazna od po 10 mjeseci uvjetno, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo. Tužiteljstvo se žalilo na odluku o kaznenopravnoj sankciji, tražeći izricanje bezuvjetne kazne zatvora umjesto uvjetne osude.

Na drugostupanjskom procesu žalba tužitelja je djelomično uvažena. Presuda Općinskog suda u Mostaru je preinačena samo u dijelu kaznenopravne sankcije. Optuženima J.P. i A.V. je izrečena uvjetna osuda s jedinstvenom kaznom zatvora od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo, umjesto dvije godine i šest mjeseci kako je presudila prvostupanjska instanca- Općinski sud u Mostaru.

Isprika i materijalna šteta

"Prvostupanjski sud je kod odmjeravanja kaznenopravne sankcije koja se žalbom osporava kod oba optužena cijenio raniju neosuđivanost, to što je od počinjenja kaznenog djela prošlo nepune dvije godine u kojem periodu nisu činili nova kaznena djela, mladu životnu dob, da su oštećenom S.B. nadoknadili nematerijalnu štetu, da su na glavnoj raspravi iskazali žaljenje i kajanje, te se pismenim putem ispričali oštećenom i potpisali zajedničku izjavu, pri čemu je oštećeni u cijelosti prihvatio kako usmenu, tako i pismenu ispriku, da su se putem branitelja više puta obraćali Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a u Mostaru s prijedlogom o zaključenju nagodbe o priznanju krivnje, da je oštećeni pisanim putem izričito tražio da se optuženima izrekne uvjetna osuda, posebice navodeći da kako ne želi da zbog njega optuženi trpe bilo kakve posljedice, da su oba optužena lošeg imovnog stanja (nemaju nikakvih materijalnih primanja jer su suspendirani do završetka kaznenog postupka), te je prvostupanjski sud kao olakšavajuću okolnost cijenio iskreno i potpuno priznanje krivnje optuženih kao doprinos optuženog bržem i efikasnijem načinu završetka kaznenog postupka.

Uz sve prednje što se odnosi na oba optužena, prvostupanjski sud je optuženom A.V. dodatno cijenio da je obiteljski čovjek, otac jednog maloljetnog djeteta koje od rođenja ima određene zdravstvene probleme.

Od otegotnih okolnosti prvostupanjski sud je cijenio drsko i bezobzirno ponašanje optuženih, kao i štetu u vidu izgubljenog ugleda u instituciji u kojoj obavljaju službu (Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ) budući da je video snimka objavljen na društvenim mrežama bila dostupna većem broju osoba", napisao je u obrazloženju predsjednik sudskog vijeća Marin Zadrić.

Srozan ugled pripadnika MUP-a

Za tužiteljstvo je posebno neprihvatljivo izricanje uvjetne osude iz vrlo jednostavnog razloga što smatra da za ovakvo djelo nije bilo uvjeta za izricanje uvjetne osude, prije svega zbog okolnosti i načina i vremena u kom su optuženi počinili kazneno djelo jer je njihovo ponašanje i postupanje preko društvenih mreža bilo dostupno većem broju osoba, snimka je danima kružila društvenim mrežama, te je na taj način ozbiljno srozan ugled svih pripadnika MUP-a HNŽ Mostar koji nisu skloni takvom ponašanju.

Tužiteljstvu je posebno simptomatično da optuženi poslije počinjenja kaznenog djela nisu obavijestili svoje pretpostavljene o uporabi sile sukladno Pravilniku o načinu uporabe sile HNŽ-a, već su svojim ponašanjem na neki način pokušali prikriti opseg, veličinu i intenzitet incidentnog ponašanja, zbog čega je tužiteljstvo sasvim slučajno došlo do saznanja o predmetnom događaju nakon čega je formiralo kazneni predmet i otvorilo istragu bez službenog izvještaja bilo Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ ili drugih policijskih agencija u FBiH.

Bezuvjetne kazne

Tužiteljstvo kompletan događaj koji je predmet optužbe smatra događajem bez presedana, te je nepojmljivo da tako ugledne osobe koje obnašaju značajne policijske dužnosti u županiji, na tako beskrupulozan i drzak način izvrše djelo za koja su i osuđeni pobijanom presudom prvostupanjskog suda, te smatra da izrečene kaznenopravne sankcije tj. uvjetna osuda nisu adekvatne ni u kojem slučaju težini počinjenih kaznenih djela, smatrajući da je optuženima trebalo izreći bezuvjetne kazne zatvora.

Podsjećamo, dvojica policajaca su 10. travnja 2021. godine brutalno napala napala mladića koji je, kako je navedeno prekršio mjere zabrane kretanja.

Nakon premlaćivanja pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje, kako je navedeno, odveli su ga u postaju nakon čega su ga, uz prekršajni nalog, pustili. No, tijekom noći mu je pozlio pa je primljen u bolnicu gdje su mu konstatirane ozljede.

Nakon što je u javnost izašla snimka dvojice policajaca kako udaraju mladića ispred stambene zgrade, nasilni policajci udaljeni su s dužnosti i protiv njih je pokrenuta istraga.

''MUP HNŽ-a najoštrije osuđuje brutalni ispad policijskih službenika, za kojeg nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo'', rekao je tada Marić.