NASA se pripema za najveći pothvat u svom radu - žele svojom letjelicom pokušati dotaknuti Sunce.

NASA će o Solar Probe Plusu govoriti na događaju u srijedu, koji će bit prenošen uživo na NASA-inoj televiziji s početkom u 17.00 sati po našem vremenu.

Ova letjelica, koja će bit lansirana za nešto više od godinu dana, sakupljati će podatke o načinu na koji se zagrijava korona, vanjski dio sunčeve atmosfere.

Zbog razloga koji su trenutačno nepoznati, korona je stotine puta toplija od površine Sunca, s temperaturama i do iznad 500 tisuća Celzijevih stupnjeva. Također je iza solarnih vjetrova, neprekidnog toka nabijenih čestica koje bi mogle utjecati na život na Zemlji, piše Zimo.co.

"Smještena u orbitu udaljenu 6,5 milijuna kilometara od sunčeve površine, i suočena s razinom temperature i radijacije s kojima se niti jedna dosadašnja letjelica nije suočila, ova svemirska letjelica će istraživati sunčevu vanjsku atmosferu i pomoći odgovoriti na desetljećima stara pitanja o načelima djelovanja zvijezdi", rekli su iz NASA-e.

"Prikupljeni podaci pomoći će prognozirati svemirske vremenske prilike koje utječu na život na Zemlji te na satelite i astronaute u svemiru."

Letjelica će morati izdržati temperature od 1.400 stupnjeva Celzijevih, a to će joj omogućiti štit debeo 11,5 centimetara napravljen od karbonskih vlakana, stoji u reportaži Independenta.