Dvije solarne baklje velike jakosti opažene su rano ujutro srijedu, a druga je bila najjača zabilježena od prosinca 2008., kada je počeo sadašnji ciklus sunčeve aktivnosti, objavila je NASA.

Eksplozije u atmosferi Sunca mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita i GPS-a, ali i mreže elektrodistribucije tako što dosegnu visoku atmosferu Zemlje, otkrio je i snimio satelit američke svemirske agencije Solar Dynamics Observatory.

NASA je objavila da su erupcije svrstane u kategoriju X, što je oznaka za najsnažnije eksplozije, te da su poremetile radiokomunikacije visoke frekvencije tijekom jednog sata na strani Zemlje nasuprot Sunca te komunikacije niske frekvencije kakve se koriste u navigaciji.

Dvije solarne baklje dogodile su se u aktivnoj regiji Sunca u kojoj se erupcija srednje jakosti dogodila 4. rujna.

Aktualni solarni ciklus počeo je u prosincu 2008. godine, a prosječno solarni ciklusi traju 11 godina. Na kraju aktivne faze, erupcije postaju sve rjeđe, ali mogu, međutim, biti jako snažne. Solarne oluje rezultat su akumulacije magnetske energije na pojedinim mjestima u atmosferi Sunca, javila je Hina.