Nakon najava u medijima da bi se bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH, te da će imati podršku stranaka građanske orijentacije, među kojima i Naše stranke, oglasio se Albin Zuhrić, generalni tajnik Naše stranke.

“Željko Komšić je dokazani patriota, čovjek koji je dao najbolje godine života za Bosnu i Hercegovinu, kako svojim angažmanom u odbrani, tako i kao načelnik Novog Sarajeva, naš veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, državni parlamentarac i noseći u dva mandata najvišu funkciju izvršne vlasti, kao član Predsjedništva“, kazao je Zuhrić.

“Ukoliko 2018. godine zaista želimo Bosni i Hercegovini pružiti novu šansu onda građanski orijentiranim glasačima moramo ponuditi novog kandidata, novu osobu, koja će simbolizirati novu politiku za jednu bolju, progresivnu državu. Dugo već vodimo ozbiljnu diskusiju u organima Naše stranke o mogućnosti zajedničkog izbornog nastupa građanskog bloka 2018. i jedan od zaključaka je da nećemo podržati najavljenu, ponovnu, kandidaturu gospodina Komšića za člana Predsjedništva. Smatramo da gospodin Komšić svakako ima izuzetno važnu ulogu u tom procesu zajedničke borbe protiv nacionalista, ali ukoliko želimo motivirati građane da izađu u što većem broju moramo zajednički iznaći i građanima ponuditi novo lice, koje će biti simbol – ne povratka na stanje iz 2006. ili 2010. godine, već ulazak u dobar nove pravednosti i perspektivnosti. Ako je Komšić 2006. i bio novo lice, sada – trebamo biti iskreni – to više nije“, dodao je generalni tajnik Naše stranke, prenosi Dnevni list.

“Spoj progresivne mladosti i stručnosti te dokazane opredijeljenosti da se borimo za Bosnu i Hercegovinu i novih, hrabrih, ideja za očuvanje multietničnosti i promociju građanskog političkog sistema – dobro je polazište za ulazak u političku borbu kroz koju, uz podršku građana, možemo skinuti nacionaliste s vlasti i dati našoj zemlji i novim generacijama novu šansu koju do sada nisu imali“, zaključio je Zuhrić

Dnevnik.ba