NASA je najavila novu misiju u kojoj se planira približiti Suncu kao nikad do sad, piše CNN.

U lipnju 2018. godine, sonda Parker Solar Probe će postati prva sonda koja će biti lansirana direktno u sunčevu atmosferu sa zadatkom prikupljanja podataka o vanjskom dijelu sunčeve atmosfere.

NASA tvrdi kako se radi o ekstremnoj misiji

Letjelica će biti bez posade i orbitirati će unutar 6.3 milijuna kilometara od površine Sunca, a opremljena je štitom od ugljik-kompozita kako bi izdržala temperaturu od gotovo 1.377 Celzijevih stupnjeva te visoku razinu radijacije.

Letjelica će biti otprilike veličine manjeg automobila, a u tijeku od sedam godina, napravit će sedam krugova oko Sunca.

U NASA-i ovu misiju opisuju kao ekstremnu misiju, dok se znanstvenici nadaju kako će podaci koje će letjelica prikupiti poboljšati prognoze solarnih oluja i uvjeta u svemiru koji imaju utjecaj na život na Zemlji, satelite kao i na astronaute u svemiru.

Letjelica promijenila ime

Kako piše CNN, letjelica se najprije zvala Solar Probe Plus, a sada je dobila novo ime, prema astrofizičaru Eugeneu Parkeru, profesoru emeritusu na sveučilištu u Chicagu. On je prvi objavio rad u kojemu je opisao solarni vjetar 1958. godine.

"Ovo je prvi put da je NASA nazvala letjelicu po živoj osobi", izjavio je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Parker je izjavio kako je ponosan da je i on dijelom jedne povijesne misije.