NASA planira poslati dron nazvan Vilinski konjic na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

"Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilinski konjic, istraživati najveći Saturnov mjesec, Titan", rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine u videokonferenciji.

Dron Vilinski konjic krenut će na Saturn 2026. godine

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf s četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklearni pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

Vilinski konjic tražit će tragove prošlog i sadašnjeg života

"Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom", dodao je Bridenstine.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg života, rekao je.

Vilinski konjic je četvrta misija istraživanja Sunčevog sustava u okviru NASA-inog programa New Frontiers, niza misija koje uključuju i sondu Novi horizonti lansiranu 2006. godine kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex.