Atomi kiseika detektirani su u atmosferi Marsa zahvaljujući pokretnoj NASA opservatoriji poznatoj kao SOFIA. Otkriće da mezosfera, to jest viši slojevi atmosfere Crvene planete sadrže atome kisika je revolucionarno, ocjenjuju stručnjaci.

Riječ je o potencijalnom novom mjestu za život ljudi. Prema riječima Pamele Marcum, članice tima Nasine pokretne opservatorije SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), mjerenje količine kisika u atmosferi Marsa je neopisivo teško.

"Da bi posmatrali infracrvene zrake, istraživači moraju biti iznad većeg dijela Zemljine atmosfere, kao i da imaju opremu visoke osjetljivosti, u ovom slučaju spetktometar. SOFIA je to omogućila", objasnila je Marcum. Istovremeno, tvrtka ALTEC (Aerospace Logistic Technology Engineering Company) iz Torina, čiji su osnivači talijanska agencija za istraživanje svemira i privatna firma "Thales Alenia Space", zadužena je za izgradnju operativnog kontrolnog centra za tehničku podršku prvoj europskoj misiji za istraživanje Marsa.

Direktor za operacije ALTEC-a Armando Ciampolini je grupi novinara iz Srbije, koji su posjetili tu tvrtku, rekao da je istraživanje Marsa veoma važno za pravilno razumijevanje evolucije Zemlje, s obzirom na sličnosti dvije planete.

"U okviru europske misije za istraživanje Marsa, na tu planetu će biti poslana kapsula s uređajem (rover) za prikupljanje podataka o tlu i atmosferi na Marsu", objasnio je Ciampolini i napomenuo da će ALTEC imati zadatak da te podatke analizira u svom operativnom centru u Torinu.

Ciampolini je naveo da se istraživanje provodi u suradnji s Rusima, koji su zaduženi za slanje kapsule na Mars, dok će samu kapsulu i rover izgraditi "Airbus" i Velika Britanija.

"Ukupni troškovi čitave misije iznost iće milijardu dolara, a rover koji će biti poslan na Mars radi prikupljanja podataka imat će mogućnost skupljanja uzoraka i na dva metra dubine, što dosadašnja istraživanja nisu mogla", istaknuo je Ciampolini.

 U tvrtci ALTEC se nadaju da bi istraživanja na dubini od dva metra mogla dati odgovor i na pitanje ima li na Marsu nekog oblika života. Očekuje se da kapsula u kojoj će biti uređaj za prikupljanje podataka bude poslana na Mars do 2020. godine.

U međuvremenu se provode detaljne pripreme za tu misiju, a jedna od proba će biti izvršena u listopadu ove godine. Tvrtka ALTEC sarađuje i pruža tehničku podršku i Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Surađuje i s Američkom agencijom za istraživanje svemira. Stručni tim tvrtke ALTEC-a čine matematičari, fizičari i inžinjeri.

Sjedište tvrtke je u Torinu.