NASA je objavila interaktivnu kartu koja prikazuje koliko će se u idućim desetljećima u pojedinim dijelovima Zemlje podići razina mora. Karta je objavljena istog dana kada i veliko izvješće Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Kartu koju je izradila NASA možete pronaći ovdje. Klikom na određene gradove i dijelove svijeta možete vidjeti koliko će se u idućim desetljećima u tim dijelovima svijeta podići razina mora ovisno o porastu globalne temperature.

Odabirom opcija s padajućeg izbornika možete zumirati lokacije preko oceana i na svakoj obali između 2020. i 2150. kako biste vidjeli što će se dogoditi ovisno o rastu temperature.

"Cilj je prikazati podatke iz izvješća IPCC-a u formi koja lako vizualizira buduće scenarije", rekao je za Independent Ben Hamlington, znanstvenik u NASA-i.

Prema karti predviđa se da će razina Jadranskog mora, ako se Zemlja nastavi zagrijavati brzinom kao dosad, do 2050. godine narasti za 20 centimetara, a do 2100. za oko 60 centimetara. Do 2150. godine razina mora bi u tom slučaju porasla za 98 centimetara.