NASA ima plan za promjenu klime na Marsu koja bi omogućila lakšu kolonizaciju te planete u budućnosti.

Plan predviđa pripremu Marsa za buduću ljudsku kolonizaciju razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko Crvene lanete, štiteći je i omogućavajući formiranje nove atmosfere.

Štit će, prenosi Srna, djelovati kao magnetosfera, štiteći Mars od pustošenja solarnih vjetrova i krhotina, s krajnjim ciljem da se omogući prisustvo vode na površini planete, navode znanstvenici.

Ukoliko bude realiziran, taj prijedlog bio bi svrsishodniji od onoga koji je naveo Elon Musk za nuklearno bombardiranje ledenog pokrivača Marsa.
 

Direktor Odjela za planetarnu nauku NASA Jim Green navodi kako bi postavljanje magnetnog štita između Marsa i Sunca dozvolilo da se formira magnetosfera, koja bi bila prethodnica potpuno razvijene atmosfere.

"Ta situacija eliminira mnoge procese erozije solarnih vjetrova koji se pojavljuju u jonosferi i gornjoj atmosferi planete i dozvoljavaju da pritisak i temperatura atmosfere Marsa tijekom vremena rastu", objašnjava Green.

Ukazao je na slične sustave u orbiti oko Zemlje i štite astronauta od zračenja Sunca.

Ukoliko bi takav magnetni štit za Mars bio razvijen, planeta bi mogla da regenerira atmosferski pritisak do polovine Zemljinog pritiska u roku od nekoliko godina.

"Ovo nije 'nereformiranje' kojim se vještački mijenja klima, već puštamo prirodu da to učini i to radimo na osnovu poznavanja suvremene fizike", rekao je Green, a prenose znanstveni portali.